Post

Share this post

Gunda: Γιατί όλοι πρέπει να δουν τη συγκινητική ταινία που λάτρεψε ο Χοακίν Φοίνιξ

Οι κριτικοί, ο Χοακίν Φοίνιξ, αλλά και ο Πολ Τόμας Άντερσον δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ «Gunda» που μόλις έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ.

Πέρσι τον Φεβρουάριο έγινε γνωστό ότι ο ηθοποιός και ακτιβιστής Χοακίν Φοίνιξ θα ήταν παραγωγός σε μία ταινία που αφορά την συναίσθηση των ζώων. Η ταινία, με τίτλο «Gunda», είχε κάνει πρεμιέρα στο Berlinale 2020 και εκεί ήταν που ο Φοίνιξ την ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές άλλες και αποφάσισε να συμβάλλει στην διάδοση της.

Πρόκειται για μία ταινία του βραβευμένου Ρώσου σκηνοθέτη Βίκτορ Κοσακόφσκι, ο οποίος το 2018 είχε γυρίσει ακόμη ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον -και συγκεκριμένα για τα ζώα της θάλασσας- με τίτλο «Aquarela». Στο Gunda, ασχολείται και πάλι με τη ζωή των ζώων, αυτή τη φορά όμως μάς δείχνει την καθημερινή ζωή τεσσάρων ζώων φάρμας: ενός θηλυκού γουρουνιού, που είναι και η «πρωταγωνίστρια», δύο αγελάδων και ενός κοτόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο Χοακίν Φοίνιξ είχε αναφέρει ότι συγκινήθηκε βαθιά από την «Gunda», την οποία περιέγραψε ως «μεγάλης σημασίας και τέχνης», ενώ ελπίζει ότι αυτή η ταινία θα μπορέσει να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα ζώα. Και πράγματι όλα δείχνουν ότι θα το καταφέρει.

Η «Gunda» έκανε πριν από λίγες ημέρες μία πολύ αθόρυβη πρεμιέρα στις ΗΠΑ, χωρίς μεγάλες εκδηλώσεις και με προβολές σε λίγα μόνο σινεμά. Παρ’ όλ’ αυτά οι κριτικοί την αποκαλούν ήδη μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της χρονιάς.

Μία ταινία διαφορετική από τις άλλες

Μέσα σε 93 λεπτά, χωρίς μουσική, χωρίς διάλογο, χωρίς κανέναν ανθρώπινο χαρακτήρα και με ασπρόμαυρη εικόνα, ο Κοσακόφσκι κατάφερε να δημιουργήσει μία πανέμορφη ταινία για τη ζωή ενός θηλυκού γουρουνιού και των παιδιών της -με τρία ακόμα ζώα σε β’ ρόλους.

Ο Ρώσος κινηματογραφιστής απορρίπτει ξεκάθα την πλέον καθιερωμένη ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι πάντα ο πρωταγωνιστής τόσο στις ταινίες όσο και στην ζωή. Έτσι, η ταινία περιλαμβάνει σχεδόν ακίνητες λήψεις στο επίπεδο της γης, όπου και ζει το θηλυκό γουρούνι, της οποίας το όνομα (Gunda) σημαίνει «γυναίκα πολεμίστρια» στα σκανδιναβικά. Εμείς παρακολουθούμε την «Gunda» σε ένα διάστημα έξι μηνών, όσο μεγαλώνει τα νεογέννητά της. Τα ταϊζει, τα αφήνει να περιπλανιούνται στη φάρμα, τα φροντίζει και τα φυσικά τα προστατεύει.

Μαθαίνουμε παράλληλα πόσο διαφορετικά είναι τα αδέρφια μεταξύ τους, πώς αντιμετωπίζουν τις σχέσεις και τον κόσμο γύρω τους. Και φυσικά δεν αργεί η στιγμή που ανησυχούμε για την επιβίωσή τους και βλέπουμε στα μάτια της Gunda τον πανικό κάθε μητέρας που φοβάται ότι θα χάσει το παιδί της.

Gunda (2020)

Είναι το «Gunda» η… καλύτερη ταινία της χρονιάς;

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, αυτή είναι «η καλύτερη ταινία που έχει φτάσει στους κινηματογράφους από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα», ενώ καταγγέλει την Ακαδημία των Όσκαρ που «δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει την ευφυΐα» αυτής της ταινίας.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Πολ Τόμας Αντερσον επίσης ενθουσιάστηκε με την ταινία. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι αυτό στο οποίο θα έπρεπε όλοι, ως δημιουργοί ή κοινό του κινηματογράφου, να στοχεύουμε. Εικόνες και ήχος έχουν συνδυαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφηγούνται μια δυνατή, ουσιαστική ιστορία, χωρίς βιασύνες. Οι εικόνες κόβουν την ανάσα και ο ήχος, μαζί με το υπέροχο καστ, δημιουργούν κάτι που θυμίζει περισσότερο μαγικό φίλτρο παρά ταινία».

Είναι η καλύτερη ταινία που έχει κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της πανδημιάς; Ίσως. Το σίγουρο πάντως είναι πως όλοι πρέπει να τη δουν, ώστε να γίνει πια ξεκάθαρο ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα, ενσυναίσθηση και ζωές που οφείλουμε να σεβόμαστε.