Ethos: Η νέα τούρκικη σειρά του Netflix δεν είναι ακόμα μία σαπουνόπερα
Σε μία χώρα, όπου η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να «κόβει» σειρές του Netflix λόγω ομοφυλόφιλων χαρακτήρων, το «Ethos» τολμά να πει περισσότερα από μία συνηθισμένη τούρκικη σειρά
Συνήθως όταν μιλάμε για «τούρκικες σειρές» το μυαλό μας πάει αμέσως σε σαπουνόπερες, με κλισέ ερωτικά διλλήματα, απεγνωσμένες γυναίκες, απιστία και προδοσίες. Από την μία, οι σαπουνόπερες «πουλάνε» πιο πολύ, από την άλλη υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί για το τι μπορεί να προβάλλει μια σειρά στην Τουρκία, λόγω της αυταρχικής κυβέρνησης του Ερντογάν.
Έτσι, μια σημαντική πλειονότητα των τούρκικων παραγωγών καταλήγει να ακολουθεί συνηθισμένα μοτίβα, και δεν είναι περίεργο που έχουμε συνδέσει τα «τούρκικα» με ελαφριές ρομαντικές/δραματικές σειρές. Φυσικά, δεν είναι όλες οι σειρές τουρκικής παραγωγής έτσι, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα για τις σειρές που καταλήγουν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, στη χώρα μας τουλάχιστον.
Μία νέα πρωτότυπη σειρά του Netflix, όμως, έρχεται να ταράξει τα δεδομένα και να αλλάξει μια για πάντα την ιδέα που έχουμε για τις τουρκικές σειρές. Με τίτλο «Ethos» (στα τούρκικα Bir Başkadır), αυτή η σειρά είναι σίγουρα το πιο ποιοτικό «τούρκικο» που έχουμε δει. Και το πιο σημαντικό: Είναι η πρώτη σειρά που μας δίνει μία ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην γειτονική χώρα.
Η τούρκικη σειρά του Netflix που αλλάζει τα δεδομένα
Στο Netflix, το «Ethos» περιγράφεται ως η ιστορία «μίας ομάδας ατόμων στην Κωνσταντινούπολη, που ξεπερνούν κοινωνικοοικονομικά όρια και συνδέονται, καθώς οι φόβοι και οι ελπίδες τους γίνονται ένα».
Ουσιαστικά, ακολουθώντας την πρωταγωνίστρια Μεριέμ και τις συνεδρίες της με μία ψυχολόγο, ανακαλύπτουμε τις «δύο Τουρκίες» που συνυπάρχουν στην ίδια χώρα. Η σειρά, όμως, δεν πέφτει στην παγίδα του δίπολου «καλό-κακό».
Από την μία, βλέπουμε την «σύγχρονη Τουρκία», με τις γυναίκες-επιστήμονες που αρνούνται να φορέσουν μαντίλα, είναι ανοιχτές με την σεξουαλικότητα τους και ζουν ανεξάρτητες. Παρά την απελευθερωμένη τους σκέψη, όμως, έχουν τις δικές τους προκαταλήψεις, αφού βλέπουν υποτιμητικά τις γυναίκες που φορούν μαντίλα και ακολουθούν το Ισλάμ.
Από την άλλη, υπάρχει και η πιο «παραδοσιακή» Τουρκία, συνήθως της επαρχίας, όπου οι γυναίκες φορούν μαντίλα, ακολουθούν πιστά τον Χότζα τους, αλλά και τον «άντρα του σπιτιού», παρακολουθούν τούρκικες σαπουνόπερες και ασχολούνται με τα οικιακά. Φυσικά, και αυτή η μερίδα της χώρας έχει «κολλήματα». Αγνοούν τις ψυχικές ασθένειες, βλέπουν με καχυποψία την ψυχιατρική, εμπιστεύονται μονάχα το Ισλάμ.
Σε μία χώρα, όπου η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να «κόβει» σειρές του Netflix λόγω ομοφυλόφιλων χαρακτήρων, το «Ethos» τολμά να πει περισσότερα από μία συνηθισμένη τούρκικη σειρά. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που η ψυχολόγος της Μέριεμ παραπονιέται ότι «έχουν όλη τη δύναμη στα χέρια τους», μιλώντας φυσικά για την κυβέρνηση του Ερντογάν. Παράλληλα, δεν διστάζει να αφήσει αιχμές και κατά της υποκρισίας του Ισλαμ, που από την δεκαετία του ’80 και μετά γίνεται όλο και πιο συντηρητικό στην χώρα.
Μέσα σε 8 μόλις επεισόδια, το «Ethos» μιλά για όλα όσα βασανίζουν τη γειτονική χώρα, από τον ρατσισμό προς τις γυναίκες με μαντίλα μέχρι και την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας, και κυρίως μας δείχνει μία Τουρκία που δεν έχουμε ξαναδεί.
Πηγή: monopoli.gr
Πρόσφατα σχόλια