Post

Share this post

10 συγκλονιστικές ταινίες που μιλούν για τη σεξουαλική κακοποίηση

Τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης δεν αποτελούν ένα καινούργιο ζήτημα. Υπήρχαν πάντα και πρέπει να μαθαίνονται. Το σινεμά βοηθάει πολλές φορές στο να ακουστούν τέτοιες ιστορίες.

Ο κινηματογράφος έχει παρουσιάσει πολλές ιστορίες ανά τα χρόνια, που μιλούν για θέματα βίας και κακοποίησης.

Το ζήτημα της κακοποίησης (λεκτικής, σωματικής ή σεξουαλικής) άρχισε τελευταία να απασχολεί περισσότερο την κοινή γνώμη, μετά από διάφορα σκάνδαλα που βγήκαν στην επιφάνεια, καθώς οι καταγγελίες όλο και πληθαίνουν.

Οι γυναίκες μιλούν και ενώνουν τις φωνές τους, αντιμετωπίζοντας τους δαίμονες που τους κυνηγούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, επιλέξαμε 10 ταινίες που μιλούν για την κακοποίηση, και συγκεκριμένα, για την κακοποίηση σεξουαλικής φύσεως.

1. Μiss Violence (2013)svg%3E

Ελληνική ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, που έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αποσπώντας τον Αργυρό Λέοντα (Καλύτερης Σκηνοθεσίας) καθώς και το πρώτο Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας Volpi Cup για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή Θέμη Πάνου. Η ταινία αφηγείται την σκοτεινή ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας, όπου ο πατέρας ασκεί ενδοοικογενειακή βία στις ίδιες του τις κόρες, αναγκάζοντας την μία, να αυτοκτονήσει.

2. Spotlight (Όλα στο φως, 2015)svg%3E

Δραματική ταινία με τους Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Στάνλεϊ Τούτσικαι Λιβ Σράιμπερ. Η ταινία επικεντρώνεται στην συντακτική ομάδα της εφημερίδας The Boston Globe, η οποία ερεύνησε τη συστηματική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς. Η ομάδα αυτή είναι η παλιότερη σε ισχύ συντακτική ομάδα στις ΗΠΑ και χάρισε στην εφημερίδα το Βραβείο Πούλιτζερ. Η ταινία κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

3. Bombshell (Βόμβα, 2019)svg%3E

Η ταινία είναι βασισμένη στις αληθινές κατηγορίες των γυναικών εναντίον του Διευθύνοντα Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή του Fox News για σεξουαλική παρενόχληση. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Σαρλίζ Θερόν, Νικόλ Κίντμαν και Μάργκο Ρόμπι, πλαισιωμένες από τους Τζον Λίθγκοου, Κέιτ ΜακΚίννον, Κόνι Μπρίτον και Άλισον Τζάνεϊ. Η ταινία κέρδισε 3 υποψηφιότητες στα περσινά Όσκαρ.

4. Irreversible (Μη Αναστρέψιμος, 2002)svg%3E

Γαλλικό ψυχολογικό θρίλερ του Γκασπάρ Νοέ, με την Μόνικα Μπελούτσι και τον Βενσάν Κασέλ, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις για την απεικόνιση της σεξουαλικής βίας και είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους. Σοκαριστική και αιματηρή. Για γερά στομάχια.

5. The Accused (Οι Κατηγορούμενοι, 1988)svg%3E

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Τσέριλ Αράουχο που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε μπαρ της Μασαχουσέτης το 1983 και αποτελεί μια από τις πρώτες χολιγουντιανές παραγωγές που εξέτασαν άμεσα το θέμα του βιασμού. Με την Κέλι ΜακΓκίλις και την Τζόντι Φόστερ, η οποία βραβεύτηκε με το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

6. Mustang (Ατίθασες, 2015)svg%3E

Συμπαραγωγή Γαλλίας-Τουρκίας, η ταινία, που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία πέντε ορφανών αδερφών που μεγαλώνουν σε ένα αυστηρό και συντηρητικό περιβάλλον στην Κωνσταντινούπολη. Όσο προχωράει η ταινία ανακαλύπτουμε πως η γιαγιά και ο θείος που τις μεγαλώνουν δεν είναι τα καλύτερα πρότυπα ενηλίκων. Υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

7. Promising Young Woman (2021)svg%3E

Η νεότερη προσθήκη στις ταινίες αποτελεί παράλληλα, μια από τις πιο έξυπνες και προκλητικές ταινίες του 2021. Ένα ανατρεπτικό ερωτικό θρίλερ με στοιχεία σκοτεινής κωμωδίας, που σχολιάζει κατάματα την σεξουαλική βία. Αφορά μια γυναίκα που βάζει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί τους άνδρες που κακοποίησαν την καλύτερή της φίλη και την οδήγησαν στην αυτοκτονία -και γενικότερα τους άνδρες που εκμεταλλεύονται σεξουαλικά τις πιο αδύναμες γυναίκες. Η Κάρει Μάλιγκαν σε ρεσιτάλ ερμηνείας.

8. Grace a Dieu (Θέλημα Θεού, 2018)svg%3E

Γαλλική-βελγική ταινία του Φρανσουά Οζόν, βασισμένη σε πραγματική ιστορία παιδεραστίας στη Λυών. Αφηγείται την ιστορία του Αλεξάντρ, ο οποίος ζει στη Λυών με τη σύζυγο και τα παιδιά του, όταν μαθαίνει ότι ο καθολικός ιερέας που τον κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος, επιστρέφει στην πόλη. Αργυρή Άρκτος στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

9. Room (Το Δωμάτιο, 2015)svg%3E

Ανεξάρτητη δραματική ταινία, σε σκηνοθεσία Λένι Έιμπραχμσον και σε σενάριο Έμμα Ντόνοχιου, το οποίο βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημά. Η ταινία αφορά την σχέση μητέρας και γιου, οι οποίοι υπήρξαν εφτά χρόνια αιχμάλωτοι σε ένα δωμάτιο από έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος απήγαγε την κοπέλα σε μικρή ηλικία και της ασκούσε βία. Πρωταγωνιστούν οι Μπρι Λάρσον (Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου) και Τζέικομπ Τρεμπλέϊ σε καταπληκτικές ερμηνείες.

10. The Tale (2018)

svg%3E

Δραματική ταινία της Τζένιφερ Φοξ, που αφηγείται την πραγματική ιστορία ζωής της και την σεξουαλική εκμετάλλευση της σε παιδική ηλικία, από ένα άτομο που αγαπούσε και εμπιστευόταν τυφλά. Η ταινία παρακολουθεί την Φοξ στην ενήλικη ζωή της, όταν αρχίσει να αποδέχεται και να αντιμετωπίζει τα τραύματα του παρελθόντος της. Εξαιρετικό καστ, που περιλαμβάνει τις Λόρα Ντερν, Έλεν Μπέρστιν και Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι.

Πηγή: monopoli.gr