Τι ισχύει με την απαγόρευση αλλαγής ώρας στην ΕΕ;
Ίσως το 2021 να μην είναι η τελευταία χρονιά
Στις 28 Μαρτίου τα ρολόγια θα πάνε μια ώρα μπροστά. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019, η αλλαγή ώρας στην ΕΕ θα καταργηθεί από το 2021.
Αυτό σημαίνει πως όποια χώρα επιθυμεί να κρατήσει τη θερινή ώρα, θα αλλάξει για τελευταία φορά την ώρα την τελευταία Κυριακή του τρέχοντος Μαρτίου. Όποια πάλι επιθυμεί να έχει μόνιμα τη χειμερινή ώρα, θα πρέπει να αλλάξει άλλη μια φορά τους δείκτες των ρολογιών της τον προσεχή Οκτώβρη.
Η πρόταση προέκυψε από εισήγηση της Κομισιόν, η οποία ύστερα από έρευνα που έδειξε ότι το 84% των κατοίκων της ΕΕ θέλει να σταματήσει την εναλλαγή της ώρας, την έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση με 410 ψήφους υπέρ και 192 κατά. Ο τερματισμός της αλλαγής της ώρας θα ξεκινούσε από το 2021 σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η πρόταση για αλλαγή της ώρας, δεν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας. Κι αυτό γιατί προηγούνται άλλα ζητήματα πιο επείγοντα από την αλλαγή ώρας. Άλλωστε η οριστική απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας θα πρέπει να εγκριθεί και από Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους αρμόδιους υπουργούς δηλαδή της ΕΕ.
Οι τελευταίοι εμφανίζονται προς το παρόν επιφυλακτικοί για την προσαρμογή στο ψήφισμα μέσα στο 2021, έτσι μπορεί η οριστική κατάργηση της εναλλαγής ώρας να πάρει περισσότερο χρόνο, αφού προς το παρόν είναι άγνωστο το πότε θα επισημοποιηθεί.
Οι συνέπειες της κατάργησης αυτής θα είναι πολύ σημαντικές για κάθε χώρα και η απόφαση θα πρέπει να παρθεί ύστερα από προσεκτική σκέψη. Αν η θερινή ώρα καθιερωνόταν π.χ. στην Ισπανία, στις δυτικές ακτές της χώρας ο ήλιος θα ανέτειλε στις 10 το πρωί τον Δεκέμβριο, ενώ αν οι ανατολικές χώρες επέλεγαν τη χειμερινή ώρα, ο ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες θα ανέτειλε στις 3 και τέταρτο το πρωί στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία.
Βέβαια, εκτός από οικονομικούς παράγοντες, η κατάργηση της αλλαγής της ώρας έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK, το 29% των ανθρώπων υποφέρει από προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας από την αλλαγή της ώρας. Το 76% μάλιστα υποστήριξε ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή.
Πηγή: e-daily.gr
Πρόσφατα σχόλια