Μετά το 5G έρχεται το 2030 το….6G – Νέα δεδομένα για τις τηλεπικοινωνίες
- Tα στελέχη μερικών εκ των μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας του κόσμου υποστηρίζουν πως η νέα γενιά mobile internet 6G ενδέχεται να λανσαριστεί το 2030.
Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξαν πως οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας δε θα πρέπει να δημιουργήσουν πολύ «ντόρο» γύρω από το 6G έτσι ώστε να μην μπερδέψουν τους καταναλωτές.
«Δεν έχουμε τελειώσει με το λανσάρισμα του 5G ακόμα» τόνισε το στέλεχος της SK Telecom, Χα Μιν Γιόνγκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «δεν πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για το 6G ακόμα. Είναι πολύ νωρίς».
Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας της Κίνας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες 5G το 2019. Η τεχνολογία αποτελεί εξέλιξη του 4G, προσφέροντας γρήγορες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας αυτής από το καταναλωτικό κοινό, όμως, παραμένει χαμηλή. Μόλις 1 στους 7 καταναλωτές χρησιμοποιούν smartphone το οποίο έχει τη δυνατότητα χρήσης 5G, σύμφωνα με έρευνα της Strategy Analytics.
Το 5G, όμως, δεν αποτελεί μόνο «πύλη» για ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και για την εξέλιξη λοιπών τεχνολογιών όπως τα αυτόνομα οχήματα ή τα ιπτάμενα ταξί.
Παρ’ όλα αυτά, μετά από εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε δίκτυα 5G, οι πάροχοι κινητής δεν έχουν δει ακόμα ανάλογα κέρδη. Οι αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν πως η πραγματική αξία του 5G μπορεί να αποδειχθεί σύντομα.
«Η υιοθέτηση της τεχνολογίας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς στις περισσότερες χώρες στην οποία προσφέρεται. Οι χρήστες του δικτύου είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του 5G αφού ακόμα πιο σημαντική θα είναι η χρήση του από βιομηχανικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες», τόνισε το στέλεχος της CCS Insight, Ρίτσαρντ Ουέμπ.
Οι τηλεπικοινωνίες διέπονται από διάφορα στάνταρ τα οποία είναι παγκόσμια και αποτελούνται από τεχνικούς κανόνες για τη λειτουργία και τη διαλειτουργικότητα των δικτύων σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Τα στάνταρ αυτά παίρνουν αρκετά χρόνια για να διαμορφωθούν και να τελειοποιηθούν, ενώ στις αποφάσεις λαμβάνουν μέρος στελέχη επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών, ακαδημαϊκοί και κυβερνήσεις.
Η διαμόρφωση των στάνταρ αυτών για το 6G βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Τα στελέχη των εταιρειών που συνομίλησαν με το CNBC υπογράμμισαν πως θα προσηλωθούν στα δίκτυα 5G ακόμα και όταν πρωτοεμφανιστεί το 6G, αφού οποιαδήποτε αλλαγή των σχεδίων τους θα μπορούσε να μπερδέψει τους καταναλωτές, σύμφωνα με το στέλεχος της ΒΤ, Χάουαρντ Ουάτσον.
Σύμφωνα, παράλληλα, με τον CΕΟ της Nokia, Πέκα Λούντμαρκ, «υπάρχει ακόμα ένα βήμα πριν τη μετάβαση στα 6G, και αυτό είναι το 5G Advanced το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά σε δύο περίπου χρόνια. Η τεχνολογία αυτή θα διευκολύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, ενώ θα βελτιώσει ακόμα και την πτήση των drones. Δε χρειάζεται να περιμένουμε το 6G».
Ο Ουάτσον, από την πλευρά του, τόνισε πως το 6G θα μπορέσει να βοηθήσει στην κυβερνοασφάλεια των συσκευών και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας αλλά και στη διαμόρφωση υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο Λούντμαρκ, το 6G θα βοηθήσει στην αυτοματοποίηση των εργοστασίων και των αυτόνομων οχημάτων.
Αν και το στέλεχος της Intel, Νικ ΜακΚέοουν, υποστήριξε πως το νέο δίκτυο 6G θα λανσαριστεί το 2030, ο Ουάτσον τόνισε πως τα νέα δίκτυα κινητής συνήθως λανσάρονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέποντας πως το 6G θα πρωτοπαρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας το 2032.
πηγή: protothema
Πρόσφατα σχόλια