Post

Share this post

Η φωτογραφία του διαδικτύου που έχει 90 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα

Ένα μυστήριο που δεν έχει ακόμα λυθεί με σιγουριά
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του διαδικτύου αποτελεί η φωτογραφία με τη μωβ μαργαρίτα. Κι αυτό γιατί καθημερινά έχει 90 εκατομμύρια hits. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου που την φιλοξενεί αποφάσισε να κάνει έρευνα ώστε να διαλευκάνει την υπόθεση.

Το Wikimedia commons φιλοξενεί εκατομμύρια φωτογραφίες χωρίς δικαιώματα αλλά αη συγκεκριμένη έχει συνολικά το 20% της συνολικής κυκλοφορίας που δημιουργείται από την διαδικτυακή βάση δεδομένων. Η εικόνα δεν είναι τίποτα τρομερό, απεικονίζοντας έναν λουλούδι της ποικιλίας άστερ. Το μωβ αυτό λουλούδι φωτογραφήθηκε στη Χάγη το 2004, στο πάρκο Φλορενς Νάιτινγκεϊλ. Από πέρσι στις 29 Ιουνίου, διαπιστώνεται συνεχώς μια διαρκής αύξηση των επισκέψεων σε αυτή. Τον τελευταίο μήνα, έφτασε να έχει κατά μέσο όρο 90 εκατομμύρια επισκέψεις την ημέρα. Η Wikimedia αποφάσισε άμεσα να προβεί σε έρευνα.

Ο διευθυντής μηχανικής μάθησης της Wikimedia, μέσω του Twitter, αναφέρθηκε στην επισκέψιμότητα της φωτογραφίας ως «συνεχιζόμενο μυστήριο», λέγοντας πως «το 20% όλων των αιτημάτων σε ένα από τα κέντρα δεδομένων μας είναι για αυτήν την εικόνα ενός λουλουδιού. Κανείς δεν ξέρει γιατί».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Phabricator. «Παρατηρήσαμε σήμερα ότι λαμβάνουμε περίπου 90 εκατομμύρια αιτήματα την ημέρα από διάφορους ISPs στην Ινδία, όλους με τα ίδια χαρακτηριστικά» αναφέρεται σε μια δημοσίευση.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι επισκέψεις προέρχονται από μια εφαρμογή για κινητά, με τις διευθύνσεις των χρηστών να είναι στην πλειονότητά τους από την Ινδία. Οι χρήστες που συμμετείχαν στην έρευνα έμειναν άναυδοι , αφού η εικόνα δεν τους έλεγε τίποτα, παρά την δημοφιλία της.

Το συμπέρασμα λοιπόν ήταν πως η εφαρμογή χρησιμοποιεί την εικόνα της Wikimedia Commons, χωρίς ωστόσο να την εμφανίζει. Ο μηχανικός λογισμικού της Wikimedia, Sukhbir Singh, ανέφερε πως «Βρήκαμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή που έκανε το αίτημα αντιστοιχίζοντας την ώρα που άνοιξε και την ώρα που ζητήθηκε η εικόνα από τους διακομιστές μας».

Δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το όνομα της εφαρμογής. Το ζήτημα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση, με την Wikimedia ωστόσο να αποκαλύπτει πως πρόκειται για εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης πουχρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδία. Πολλοί εικάζουν πως πρόκειται για τοπικό αντίπαλο του TikTok.

Στις 29 Ιουνίου πέρσι, την ημέρα δηλαδή που ξεκίνησε το μυστήριο με το λουλούδι, η ινδική κυβέρνηση απέκλεισε μια ομάδα εφαρμογών που κατασκευάστηκαν από Κινε΄ζους προγραμματιστές, όπως το TikTok. Πολλά εκατομμύρια Ινδοί στράφηκαν στους τοπικούς ανταγωνιστές, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι μία από τις εναλλακτικές εφαρμογές του TikTok είχε ακούσια συνδεθεί ( hot-linκed) ( απευθείας σύνδεση του περιεχόμενου μιας ιστοσελίδας από μια άλλη ιστοσελίδα) με την επίμαχη φωτογραφία.

Πηγή: e-daily.gr