Στην Ολλανδία ο κλάδος της εστίασης έκανε μήνυση στο κράτος για το lockdown
Τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο του κλάδου
Ο χώρος της εστίασης είναι σίγουρα εκείνος που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται «λουκέτα» σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στην Ολλανδία, η ένωση εστιατόρων και επιχειρήσεων catering αποφάσισε ότι θα μηνύσει το κράτος με σκοπό να ανατρέψει το lockdown που έχει επιβληθεί, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Στην ανακοίνωσή της εξέφρασε τους φόβους της πως τα μέτρα θα οδηγήσουν σε κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις.
Η Koninklijke Horeca Nederland (KHN), είναι η μεγαλύτερη ένωση που εκπροσωπεί ολλανδικές επιχειρήσεις φιλοξενίας. Η ίδια ανέφερες ότι προέβη σε αυτή την κίνηση, επειδή τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ένα σαφές σχέδιο για άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Επίσης, η KHN θα επιδιώξει με την τελευταία ένδικη προσφυγή της ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, ζητά αποζημιώσεις απροσδιόριστου ύψους. Την προηγούμενη εβδομάδα, ολλανδικό δικαστήριο συντάχθηκε με το αίτημα μιας οργάνωσης που τάσσεται κατά του lockdown και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αποσύρει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Θυμίζουμε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία, προκάλεσε μεγάλο αριθμό διαδηλώσεων, από τότε που επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου και η εφαρμογή του τερματισμού της νυχτερινής απαγόρευσης ανεστάλη μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη στο Εφετείο, την προσεχή Παρασκευή.
Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ρισκάρει να περιμένει την απόφαση και την περασμένη Παρασκευή, πέρασε έναν νέο νόμο έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσει να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου. Χθες αναμενόταν η ανακοίνωση για επέκταση της απαγόρευσης για επιπλέον τρεις εβδομάδες.
Παρολ’ αυτά, αν την Παρασκευή το δικαστήριο κρίνει την απαγόρευση κυκλοφορίας παράνομη, όλα τα πρόστιμα των 95 ευρώ που κόπηκαν από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή άρχισε η ισχύ του νέου νόμου έκτακτης ανάγκης, ενδέχεται να μην ισχύσουν.
Ο πρόεδρος της KHN, Ρόμπερ Βίλεμσεν, δήλωσε πως «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από αυτήν την κυβέρνηση. Συνεχίζουν να είναι προσκολλημένοι στην επιδημιολογική κατάσταση, ενώ αλλάζουν τακτικά τις ιατρικές παραμέτρους της πολιτικής τους. Και, την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις μας καταρρέουν».
Πηγή: e-daily.gr
Πρόσφατα σχόλια