Post

Share this post

Ποια άλλα ζώα ταξίδεψαν στο διάστημα εκτός από τη Λάικα;

Αυτά τα υπέροχα ζώα μας βοήθησαν να φτάσουμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα
Δυστυχώς, κατά τα πρώτα στάδια της εξερεύνησης του διαστήματος στη δεκαετία του 1940 έως το 1960, τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές διαστημικής πτήσης.

Η Λάικα (στα ρώσικα Лайка, “Αυτή που γαβγίζει”, 1954 – 3 Νοεμβρίου 1957) ήταν μία σκυλίτσα που χρησιμοποιήθηκε στο Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα. Στις 3 Νοεμβρίου 1957, έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, επιβαίνοντας στον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 2. Δυστυχώς, η Λάικα δεν επέζησε.

Το πρώτο ζώο που στάλθηκε όμως στο διάστημα ΔΕΝ ήταν η Λάικα! Μερικά χρόνια πριν έγιναν και άλλες απόπειρες.

Στις 31 Αυγούστου 1950, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα ποντίκι στο διάστημα πάνω σε ένα V-2 αλλά ο πύραυλος διαλύθηκε επειδή το σύστημα αλεξίπτωτων απέτυχε.

Στις 22 Ιουλίου 1951, η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την πτήση R-1 IIIA-1, μεταφέροντας τα σκυλιά Tsygan (Ρωσικά: Цыган, “Gypsy”) και Dezik (Ρωσικά: Дезик) στο διάστημα, αλλά όχι σε τροχιά. Και τα δύο “διαστημικά σκυλιά” επέζησαν από την πτήση.

Ο Χαμ είναι ένα ακόμα ζωάκι που έγραψε τη δική του ιστορία στη διαστημική πτήση των ζώων, καθώς ήταν ο πρώτος χιμπατζής που έφτασε στο διάστημα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1961! Ο Χαμ εκπαιδεύτηκε για να εκτελεί καθήκοντα κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης και έγινε το πρώτο ζώο που αλληλεπιδρά με ένα διαστημικό σκάφος.

Πηγή: e-daily.gr