Post

Share this post

Οι μόλις 6 μαύροι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, από τους 615 δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ μόλις 6 είναι Αφροαμερικανοί

Το Forbes όπως κάθε χρόνο δημοσίευσε την λίστα δισεκατομμυριούχων. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων φτάνει τους 615. Μόνο έξι από αυτούς είναι Αφροαμερικανοί. Και μόλις μια από αυτούς τους έξι είναι γυναίκα.

Όπως καταλαβαίνετε από τον αριθμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να γίνει δισεκατομμυριούχος και ακόμα περισσότερο για έναν μαύρο. Ένας στους τρεις δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ δεν έφτιαξε μόνος του την περιουσία που έχει, αλλά την κληρονόμησε από μια πλούσια οικογένεια. Μέχρι περίπου πριν από έναν αιώνα, οι μαύροι στις ΗΠΑ δεν είχαν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αλλά και την δυνατότητα να ανοίξουν δική τους δουλειά.

Πριν έναν αιώνα, μόνο από τύχη κάποιον μαύρος μπορούσε να γίνει πλούσιος, όπως για παράδειγμα η 12χρονη Sarah Rector. Ακόμα και σήμερα οι Αφροαμερικανοί επιχειρηματίες αισθάνονται κάποιες φορές αποκομμένοι από τον παραδοσιακό επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που τους οδηγεί να ψάξουν άλλους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα.

Από τους έξι Αφροαμερικανούς δισεκατομμυριούχους, οι τέσσερις δημιούργησαν την περιουσία τους μέσα από τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Μόνο οι δυο δημιούργησαν περιουσία μέσα από την τεχνολογία και τις επενδύσεις. Βέβαια, η έλλειψη μαύρων εκατομμυριούχων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν συναντάται μόνο στις ΗΠΑ. Από τους συνολικά 2.153 δισεκατομμυριούχους που υπάρχουν στον κόσμο, μόλις 13 είναι μαύροι. Ο πλουσιότερος από αυτούς τους 13, είναι ο Νιγηριανός επιχειρηματίας Aliko Dangote, με την περιουσία του να φτάνει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι έξι λοιπόν δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ είναι οι παρακάτω:

Jay-Z

https://www.cnbc.com/2020/07/24/3-entrepreneurs-on-the-impact-of-jay-zs-black-business-ads.html

@cnbc.com

Το Forbes τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο δισεκατομμυριούχο της hip-hop», με την περιουσία του να φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Την περιουσία του την απόκτησε φυσικά μέσα από την μουσική. Μεγαλώνοντας όμως σε μια φτωχογειτονιά του Brooklyn το ταξίδι δεν ήταν και το πιο εύκολο. Στα 26 του κυκλοφόρησε το πρώτο του single και δυο χρόνια αργότερα με το άλμπουμ «Vol.2… Hard Knock Life» κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του Grammy και γίνει σταρ. Από τότε κέρδισε συνολικά 22, κάνοντας παραγωγή σε δίσκους όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τον Eminem, τον Kanye West και φυσικά τη σύζυγό του Beyonce. Με μια σειρά καλών επιχειρηματικών κινήσεων, έχει καταφέρει σήμερα να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Kanye West

https://www.vanityfair.com/style/2020/07/kanye-west-is-running-for-president

@vanityfair.com

Ο σύζυγός της Kim Kardashian είναι ο 5ος πλουσιότερος Αφροαμερικανός, με περιουσία που φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Γεννήθηκε στην Atlanta αλλά μεγάλωσε στο Chicago. Από μικρός είχε μια κλίση στη μουσική, η οποία πήρε σάρκα και οστά όταν παράτησε το κολλέγιο για να γίνει ράπερ. Μετακόμισε στην Νέα Υόρκη, όπου ήταν παραγωγός στο άλμπουν του Jay-Z «The Blueprint». Ήταν παραγωγός και σε άλλα άλμπουμ γνωστών καλλιτεχνών, όπως η Beyonce, η Alicia Keys και ο Ludacris. Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να βγει και ο ίδιος στην σκηνή. Το 2004 κέρδισε τα πρώτα του Grammy με το άλμπουμ «College Dropout» και από εκεί και πέρα η πορεία του ήταν διαρκώς ανοδική. Το ενδιαφέρον του για τη μόδα, έφερε τη συνεργασία με τη Nike και την Adidas με τα παπούτσια Yeezy να του αποφέρουν 140 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2019.

Michael Jordan

https://www.theguardian.com/sport/2019/oct/18/michael-jordan-medical-clinic-underinsured-donation

@theguardian.com

Ο καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών έχει περιουσία που φτάνει τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Για τον Jordan όπως είδαμε και στη σειρά ντοκιμαντέρ «The Last Dance», o τρόπος που κέρδισε την περιουσία του είναι λίγο πιο γνωστός. Ξεκίνησε από τη Βόρεια Καρολίνα, έγινε draft, αλλά ο μισθός του στο NBA του χάρισε μόλις 90 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του δημιουργήθηκε μετά από συνεργασίες με την Nike, την Gatorade, την Hanes και πολλές άλλες. Το κυριότερο έσοδο του βέβαια ήταν από την πρώτη και από τα παπούτσια που έφεραν το όνομά του. Το 2010 αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα του στο NBA, αγοράζοντας τους Charlotte Hornets. Μια επένδυση που είναι γνωστό ότι αποδίδει. Γι’ αυτό και 5 χρόνια αργότερα, μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων.

Oprah Winfrey

http://www.milwaukeeindependent.com/articles/milwaukee-nonprofit-included-oprah-winfreys-12m-coronavirus-relief-grants-home-cities/

@milwaukeeindependent.com

Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα σε αυτή τη λίστα. Η περιουσία της φτάνει τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στην 10η θέση των πλουσιότερων αυτοδημιούργητων γυναικών στις ΗΠΑ. Κατάφερε να δημιουργήσει την περιουσία της αφού έγινε η πιο δημοφιλής παρουσιάστρια στην Αμερική και χτίζοντας μια αυτοκρατορία μέσω του δικού της καλωδιακού καναλιού OWN. Πέρασε εξαιρετικά δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά παρολ’ αυτά κατάφερε να ξεχωρίσει στο σχολείο και να κερδίσει μια υποτροφία. Έπιασε δουλειά στην τηλεόραση στα 19 της και αφού έγινε δημοφιλής παρουσιάστρια ειδήσεων στο Chicago, πήρε την δικιά της εκπομπή που έγινε φαινόμενο. Για να αποκτήσει όλη αυτή την περιουσία βέβαια έκανε κάποιες επενδύσεις. Εκτός από το OWN, έχει επενδύσει χρήματα σε μετοχές αλλά και σε ακίνητα.

David Steward

https://www.forbes.com/sites/laurendebter/2019/08/08/jim-kavanaugh-david-steward-world-wide-technology/#5416d75a54b4

@forbes.com

Είναι ο συνιδρυτής και πρόεδρος της World Wide Technology, μια τεράστια εταιρία IT με πελάτες όπως η Citigroup, η Verizon αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το Forbes το 2020 υπολογίζει την περιουσία του στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Γεννήθηκε το Chicago αλλά μεγάλωσε στο φυλετικά διαχωρισμένο Missouri μαζί με άλλα επτά αδέλφια. Η προσήλωση που είχε ο πατέρας του στην δουλειά του τον ενέπνευσε να εργαστεί σκληρά. Αφού πήρε πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες, κυρίως συγκοινωνιών. Το 1983, είχε αρκετά λεφτά να αγοράσει την δική του εταιρεία συγκοινωνιών. Το 1990 ίδρυσε την World Wide Technology, μέσω της οποίας ύστερα από πολλή δουλειά, έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος Αφροαμερικανός στις ΗΠΑ.

Robert F. Smith

http://www.thehabarinetwork.com/robert-f-smith-and-his-vista-equity-partners-launches-vista-frontier-fellows-program-to-increase-diversity-in-finance

@thehabarinetwork.com

Ο πιο πλούσιος Αφρομερικανός στις ΗΠΑ είναι ο επενδυτής Robert F. Smith, με περιουσία που φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Vista Equity Partners, μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα. Παρόλη την φήμη και την περιουσία, του, κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ, έχοντας το παρατσούκλι «Ο ήσυχος δισεκατομμυριούχος». Από μικρός ήθελε να δουλέψει. Στην πρώτη του χρονιά στο λύκειο έκανε αίτηση για πρακτική άσκηση στην εταιρεία «Bell Labs» όμως τον απέρριψαν λόγω ηλικίας. Ωστόσο ο Smith τους έπαιρνε τηλέφωνο κάθε εβδομάδα για 5 μήνες για να τους αλλάξει γνώμη. Όταν ένας άλλος υποψήφιος δεν εμφανίστηκε, του έδωσαν την ευκαιρία που ζητούσε. Μετά το κολλέγιο δούλεψε στην GoodYear και την Kraft και αργότερα αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό. Το μεταπτυχιακό τον οδήγησε στην Goldman Sachs και στην Wall Street όπου έκτισε όνομα και πελατολόγιο, ώστε το 2000 να ιδρύσει την δική του εταιρεία, η οποία το 2019 είχε αξία 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

πηγή: e-radio.gr