Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο Αγαλμα της Ελευθερίας
Μια αλλαγή που κανείς δεν ξέρει ποιος αποφάσισε
Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι μέσα στα 10 δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης. Οι τουρίστες μπαίνουν στα φερι μποτ απλά για να δουν από κοντά όχι μόνο το σύμβολο της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Ειδικά κατά την διάρκεια της νύχτας όταν είναι φωτισμένο, είναι σαν να καλωσορίζει οποιονδήποτε, ένα σημάδι ότι πλέον έχεις φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος.
Το άγαλμα ήταν δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο γλύπτη Frederic Auguste Bartholdi, ωστόσο το εσωτερικό του σχεδιάστηκε από τον Gustave Eiffel, που όπως όλοι γνωρίζουμε έχει χαρίσει και στο Παρίσι ένα σύμβολο της πόλης. Τον ομώνυμο πύργο.
Ο Barry Ruderman είναι συλλέκτης χαρτών από την Καλιφόρνια. Το 2018 αγόρασε έναν χαρτοφύλακα με σχέδια του Eiffel, που έδειξαν πως το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν κατασκευάστηκε ακριβώς όπως το σχεδίασε.
Κανένας δεν ξέρει ακριβώς ποιος άλλαξε το παρατεταμένο χέρι του αγάλματος. Το πιο πιθανό είναι η αλλαγή να ανήκει σε κάποιον μηχανικό που δούλεψε εκεί κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησής του. Αρχικά, ο Eiffel σχεδίασε τον ώμο και τον βραχίονα πιο ογκώδη, γιατί ως αρχιτέκτονας και μηχανικός γνώριζε πως το χέρι χρειαζόταν πιο δυνατά θεμέλια ώστε να κρατηθεί στην θέση του. Έπρεπε ταυτόχρονα να αντέξει στην δύναμη των κυμάτων αλλά και στην διάβρωση που προκαλεί το θαλασσινό νερό.
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν πως οι αλλαγή από τον μηχανικό έγινε σε συνεννόηση με τον Bartholdi. Οι αλλαγές αυτές έκαναν τον δεξί χέρι του αγάλματος λεπτότερο και κομψότερο, αλλά επίσης το έκαναν ευαίσθητο στους δυνατούς ανέμους που συχνά χτυπάνε το λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Το άγαλμα δόθηκε στις ΗΠΑ το 1870 αλλά δεν ήταν έτοιμο για να στηθεί μέχρι το 1886. Συμβολίζει την φιλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ, μετά την επανάσταση της δεύτερης με την υποστήριξη της πρώτης. Στο δεξί του χέρι κρατάει έναν πυρσό, που πάντα λάμπει την νύχτα, κάτι που συμβολίζει και ένα άλλο παρατσούκλι της πόλης της Νέας Υόρκης. Ότι είναι «η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται».
Παρόλο που πλησιάζει περισσότερο στο όραμα που είχε ο Bartholdi, ο βραχίονας δεν διέτρεχε κίνδυνο μόνο από φυσικά φαινόμενα αλλά και από τον ανθρώπινο παράγοντα. Όπως όταν ένας σαμποτέρ ανατίναξε μια κοντινή αποθήκη πυρομαχικών προκαλώντας ζημιές και στον βραχίονα αλλά και στον πυρσό. Αυτό συνέβη το 1916, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους εχθρούς της χώρας να το έχουν βάλει στο στόχαστρό.
Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης Edward Berenson δήλωσε στο Smithsonian Magazine πως τα σχέδια αυτά του Eiffel ίσως αντιπροσωπεύουν «αποδεικτικά στοιχεία για μια αλλαγή στην οπτική γωνία μέσω της οποίας καταλήξαμε στο σημερινό Άγαλμα της Ελευθερίας. Φαίνεται πως κάποιος προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο ώστε να αλλάξει την γωνία του βραχίονα χωρίς να καταστρέψει τα θεμέλια του».
Το ποιος τελικά άλλαξε την τελευταία στιγμή τα σχέδια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Άγαλμα της Ελευθερίας παραμένει ένα σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ασφάλειας, όλα όσα δηλαδή αρχικά σχεδιάστηκε να συμβολίζει ανεξάρτητα αν πολλοί από τότε τα έχουν ξεχάσει.
Πηγή φωτογραφίων: dailymail.co.uk
Πηγή: e-daily.gr
Πρόσφατα σχόλια