Post

Share this post

Πως η Ρωσία μπορεί να ρίξει το Twitter «αν χρειαστεί»;

Πόλεμο με τα social media έχει ανοίξει η ρωσική κυβέρνηση λόγω των διαδηλώσεων για την αποφυλάκιση του Alexei Navalny
Οι αρχές της Ρωσίας δήλωσαν την Τρίτη πως θα «ρίξουν» το Twitter συνολικά σε ένα μήνα, αν το ίδιο δεν συνετιστεί και δεν αφαιρέσει απαγορευμένο υλικό. Αυτή η κίνηση κλιμακώνει τη σύγκρουση της κυβέρνησης της Ρωσίας με τα social media τα οποία έχουν παίξει μεγάλο ρόλο για την ενίσχυση της δυσαρέσκειας των πολιτών στη χώρα.

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών, Roskomnazdor, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προχώρησε σε ενέργειες ώστε να γίνεται πιο αργό το ανέβασμα φωτογραφιών και βίντεο στο Twitter, λόγω της «αποτυχίας» του να αφαιρέσει υλικό που ενθαρρύνει τις αυτοκτονίες παιδιών, τη χρήση ναρκωτικών αλλά και παιδικής ποpνογραφίας.

Η αρχή ανακοίνωσε πως το Twitter δεν αφαίρεσε τουλάχιστον 3.000 αναρτήσεις με απαγορευμένο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων 2.500 αναρτήσεων που ενθαρρύνουν την αυτοκτονία μεταξύ ανηλίκων. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης απάντησε πως η πολιτική της δεν δείχνει καμία ανοχή στη σeξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, στην προώθηση των αυτοκτονιών και στην πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Roskomnazdor, Vadim Subbotin, δήλωσε πως το Twitter εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τα αιτήματα των ρωσικών αρχών. «Το Twitter δεν αντιδρά σωστά τα αιτήματά μας και αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτόν τρόπο, τότε σε ένα μήνα θα αποκλειστεί εντελώς, χωρίς δικαστήριο», είπε ο Subbotin. Η Roskomadzor, συμπλήρωσε, δεν έχει καταγράψει συγκεκριμένα βήματα εκ μέρους της πλατφόρμας για να καταργηθεί το απαγορευμένο περιεχόμενο.

Οι αρχές έχουν κατηγορήσει τα κοινωνικά δίκτυα ότι χρησιμοποιούνται ώστε να φέρουν χιλιάδες κόσμου στους δρόμους φέτος, με αίτημα την αποφυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny. Το κύμα των διαδηλώσεων ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων και προκάλεσε μεγάλο «πονοκέφαλο» στο Κρεμλίνο.

Οι αρχές της Ρωσίας ισχυρίζονται ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν αφαίρεσαν αναρτήσεις που καλούσαν ανήλικους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Ο Vladimir Putin, προέτρεψε την αστυνομία να δράσει πιο αποφασιστικά και να παρακολουθεί τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να εντοπίσει εκείνους που «προσελκύουν τα παιδιά σε παράνομες και μη επιβληθείσες οδικές ενέργειες».

Οι προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να ελέγξει το ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν το 2012, με την ψήφιση νόμου που επέτρεπε στις αρχές να βάλουν στη «μαύρη λίστα» ή ακόμα και να μπλοκάρουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Από τότε επιβλήθηκαν μια σειρά από απαγορεύσεις που συνεχώς επεκτείνονται.

Το 2014 οι αρχές υιοθέτησαν έναν νόμο που απαιτεί από τις διαδικτυακές υπηρεσίες να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων χρηστών σε διακομιστές της Ρωσίας και από τότε, προσπαθούν να κάνουν το Facebook και το Twitter να συμμορφωθούν με αυτό. Πρόστιμα έχουν επιβληθεί και στις δυο εταιρείες, που ξεκινούν από 50 δολάρια και φτάνουν τα 63.000 δολάρια.

Η κυβέρνηση απείλησε πολλές φορές ότι θα μπλοκάρει τους δυο κολοσσούς, αλλά μέχρι στιγμής έμεινε στις απειλές φοβούμενη κοινωνική έκρηξη. Μόνο το LinkedIn που δεν είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα έχει απαγορευτεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται πως η ρωσική κυβέρνηση αυτή τη φορά το σκέφτεται σοβαρά.

Ο Subbotin την Τρίτη δήλωσε πως η Roskomnadzor, διαθέτει την τεχνολογία για να «ρίξει» το Twitter αν χρειαστεί και πως η αρχή δεν αποκλείει την επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών που «παραβιάζουν τους ρωσικούς νόμους και δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Roskomnadzor».

Το 2018, η Roskomnadzor απέτυχε να περιορίσει την πρόσβαση στη δημοφιλή εφαρμογή μηνυμάτων Telegram λόγω της άρνησής της να παραδώσει κλειδιά κρυπτογράφησης που χρησιμοποιήθηκαν για να κωδικοποιήσουν μηνύματα. Πέρυσι, η αρχή απέσυρε επίσημα τις απαιτήσεις για αποκλεισμό του Telegram, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως παρά την απαγόρευση, και από κυβερνητικούς θεσμούς.

Πηγή: e-daily.gr