Post

Share this post

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι εκπλήξεις, οι συγκινητικές στιγμές και οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Ο κορονοϊός και οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με την κριτική επιτροπή έκαναν την τελετή απονομής για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες με παρουσιάστριες την Τίνα Φέι και την Έιμι Πόλερ.

Η φετινή τελετή απονομής ήταν κατά πολλές έννοιες η πιο διαφορετική και ιδιαίτερη των τελευταίων ετών. Από τη μία, ο κορονοϊός επέβαλε το event να γίνει εικονικά –«Μήπως όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα από ένα email;» αναρωτήθηκε η ίδια η Τίνα Φέι για το νόημα της βραδιάς.

Από την άλλη, η τελετή ξεκίνησε υπό το πρίσμα μίας σειράς ντροπιαστικών αποκαλύψεων για την κριτική επιτροπή των βραβείων. Συγκεκριμένα, λίγες μέρες νωρίτερα αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μαύρο μέλος ανάμεσα στα 87 άτομα του Hollywood Foreign Press Association, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, το Emily in Paris, «εξαγόρασε» την υποψηφιότητά του στις Χρυσές Σφαίρες.

Μπορεί λοιπόν η φετινή τελετή απονομή να μην έμοιαζε με καμία άλλη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έλειψαν οι έντονες στιγμές, οι συγκινήσεις, αλλά και οι μεγάλοι νικητές.

Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς και οι εκπλήξεις

Στις φετινές Χρυσές Σφαίρες οι μεγάλοι νικητές ήταν κυρίως Βρετανοί. Ο Ντάνιελ Καλούγια (Judas and the Black Messiah) και ο Τζον Μπογιέγκα (Small Axe) ήταν από τους πρώτους νικητές της βραδιάς κερδίζοντας τα βραβεία για Β’ Ανδρικό Ρόλο σε ταινία και Β’ Ανδρικό Ρόλο σε τηλεοπτική σειρά, αντίστοιχα.

Η Έμα Κόριν, που υποδύθηκε την πριγκίπισσα Νταϊάνα στην επιτυχημένη σειρά του Netflix «The Crown», κέρδισε για την ερμηνεία της το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού σε Δραματική Σειρά, ενώ ο Τζος Ο’ Κόνορ που υποδύθηκε τον πρίγκιπα Κάρολο κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία των ανδρών. Το «Crown» είχε ακόμα δύο νίκες: το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Σειράς και το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλουγια την Γκίλιαν Άντερσον.

Σε μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς, η Ρόζαμουντ Πάικ κέρδισε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία/Μιούζικαλ για την νέα σειρά του Netflix «Μα Φυσικά και Νοιάζομαι». Το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία/Μιούζικαλ κέρδισε ο Σάσα Μπάρον Κόεν για τον ρόλο του στο «Μπόρατ 2», που κέρδισε και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδίας/Μιούζικαλ.

Άλλος ένας μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν το «Γκαμπί της Βασίλισσας». Η σειρά κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Μίνι Τηλεοπτικής Σειράς, ενώ η Άνια Τέιλορ-Τζόι κέρδισε το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι-Σειρά για την ερμηνεία της.

Τέλος, ο Τσάντγουικ Μπόζμαν κέρδισε Χρυσή Σφαία για το «Ma Rainey’s Black Bottom» λίγους μήνες μετά το θάνατό του, ενώ η Κλόε Ζάο κέρδισε το βραβείο της σκηνοθεσίας για το Nomadland, το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας -δυο νίκες που μας χάρισαν τις πιο συγκινητικές στιμές της βραδιάς.

Οι συγκινητικές στιγμές δεν έλειψαν από τις φετινές Χρυσές Σφαίρες

Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν η σύζυγος του Τσάντγουικ Μπόζμαν αποδέχτηκε δακρυσμένη το βραβείο προς τιμήν του. Συγκινημένη δήλωσε στους θεατές ότι ο σύζυγος της, που πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 43 ετών πριν την κυκλοφορία της ταινίας, «θα έλεγε κάτι όμορφο, κάτι εμπνευσμένο, κάτι που θα μεγάλωνε τη μικρή φωνή μέσα μας που μας λέει οτι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Που μας λέει να συνεχίσουμε, που σου θυμίζει τι πρέπει να κάνεις σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας. Αλλά δεν έχω τον λόγο του» ανέφερε, κάνοντας τη Βαιόλα Ντέιβις -και όχι μόνο- να δακρύσει.

Μία ακόμα σημαντική στιγμή ήταν σίγουρα η νίκη της Κλόε Ζάο. Η Ζάο είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας εδώ και 78 χρόνια, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κερδίζει αυτό το βραβείο. Όπως είναι λογικό, γυναίκες και Ασιάτες εξέφρασαν τη συγκίνηση τους στο Twitter για την «ιστορική αυτή στιγμή».

Ακόμα ένας δημιουργός ασιατικής καταγωγής που συγκίνησε ήταν και ο Λι Άιζακ Τσανγκ, του οποίου η ταινία «Minari» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινιας. Κατά την απονομή του βραβείου του, η μικρή του κόρη του έκανε έκπληξη και «έκλεψε την παράσταση», αφού εμφανίστηκε από το πουθενά για να τον αγκαλιάσει. Στη συνέντευξη του μετά τα βραβεία, ο Τσανγκ ανέφερε: «Για εκείνη τα κάνω όλα».

Η σημαντική ομιλία της Τζέιν Φόντα

Φυσικά από τις έντονες στιγμές της βραδιάς δεν θα μπορούσε να λείπει η Τζέιν Φόντα -και δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την σπουδαία ηθοποιό και ακτιβίστρια. Σε μία αξιομνημόνευτη ομιλία για το τιμητικό βραβείο DeMille, η Φόντα μίλησε για τη σημασία του κινηματογράφου –«οι ιστορίες μπορούν να αλλάξουν το μυαλό και την καρδιά μας»– ενώ στη συνέχεια «επίπληξε» το Χόλιγουντ.

«Υπάρχει μια ιστορία που φοβόμαστε να δούμε και να ακούσουμε για τους εαυτούς μας. Μία ιστορία για το ποιες φωνές σεβόμαστε και ανεβάζουμε και ποιες αποκλείουμε. Μία ιστορία για το ποιοι έχουν μία θέση στο τραπέζι και ποιοι μένουν έξω από τα δωμάτια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις» ανέφερε η Τζέιν Φόντα και κατέληξε ότι οι τέχνες δεν θα έπρεπε να συμβαδίζουν μόνο με την κοινωνία, αλλά να ανοίγουν τον δρόμο. «Ας γίνουμε ηγέτες» είπε.

Πηγή: monopoli.gr