Post

Share this post

Το παραδεισένιο κανάλι που χωρίζει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στα δύο!

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το κανάλι της Νέας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική, όπου τα πεύκα φτάνουν στα γαλαζοπράσινα νερά και οι βάρκες αγκυροβολούν κάτω από τα σπίτια. Είναι το κανάλι που χωρίζει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής σε δύο. Είναι άγνωστο ακριβώς πότε άνοιξε, αλλά σίγουρα υπήρχε πριν από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Το έργο ολοκληρώθηκε, πιθανώς από τον Κάσσανδρο 300-400 χρόνια νωρίτερα και πήρε την τρέχουσα μορφή του πρόσφατα, μεταξύ 1935 και 1937.

Η κατασκευή της διώρυγας που ενώνει τον Τορωναίο με τον Θερμαϊκό κόλπο διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα, αλλά και προστάτευε την πόλη. Εξ ου και οι οχυρώσεις κατά μήκος της, το Ιουστινιάνειο Τείχος, από το οποίο σώζονται σήμερα κάποια σήμερα και τα θεμέλια του δυτικού πύργου προς τον Θερμαϊκό που βρέχονται από τη θάλασσα.

Παράλληλα με το μεγάλο παρελθόν της, η Νέα Ποτίδαια είναι και μια σύγχρονη ζωντανή πόλη με την απαραίτητη «περαντζάδα» στον μεγάλο πεζόδρομο και την παραλία δύο χιλιομέτρων, στην ανατολική της πλευρά. Στα δυτικά το τοπίο είναι πιο απόκρημνο. Μην παραλείψετε να περιμένετε τη στιγμή του ηλιοβασιλέματος, για να δείτε τον ουρανό να βάφεται σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί κάτω από τον φάρο.

Πηγή: e-daily.gr