Post

Share this post

Πόσα λεφτά κοστίζει κατά μέσο όρο μια χολιγουντιανή ταινία;

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερα
Τα γυρίσματα μια ταινίας είναι ένα δύσκολο και αρκετά σημαντικό ζήτημα. Πολλές φορές ακούμε για τον προϋπολογισμό ταινιών που φτάνει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και αναρωτιόμαστε αν όλες οι ταινίες κοστίζουν τόσο.

Ο μέσος όρος του κόστους για τη δημιουργίας μιας ταινίας είναι αρκετά χαμηλότερος. Οι λεγόμενες blockbuster ταινίες έχουν αυξημένα μπατζετ για συγκεκριμένους λόγους.

Ο μέσος όρος λοιπόν βρίσκεται μεταξύ 100 και 150 εκατομμυρίων δολαρίων. σκεφτείτε πως αυτός είναι ο μέσος όρος, οπότε μπορεί να υπάρχουν ταινίες με λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Φυσικά και με περισσότερα από 150.

Οι ταινίες έχουν κόστος παραγωγής που ποικίλλει ανάλογα με αρκετά πράγματα. Τους ηθοποιούς που συμμετέχουν, τα ειδικά εφέ, τις τοποθεσίες γυρισμάτων κ.α. Πολλές επιτυχημένες κωμωδίες αλλά και ταινίες animation, έχουν κοστίσει αρκετά λιγότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Κάποιες ταινίες χρειάζονται λίγα για να ολοκληρωθούν, ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται πολλά περισσότερα χρήματα. Ο προϋπολογισμός εξαρτάται από την παραγωγή, τους στόχους και το ταλέντο που εμπλέκεται. Το Avatar για παράδειγμα κόστισε πάνω από 425 εκατομμύρια δολάρια. Συνήθως τα έξοδα περιλαμβάνουν τους ηθοποιούς και το συνεργείο, τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, την επεξεργασία της μετά το τέλος των γυρισμάτων αλλά και το μεταβλητό κόστος που προκύπτει κατά τα γυρίσματα.

Τα κυριότερα όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι οι ηθοποιοί, οι τοποθεσίες και τα ειδικά εφέ. Από την άλλη, μια ανεξάρτητη ταινία έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Ξεκινάει από την μίνιμουμ αμοιβή που έχουν συμφωνήσει τα σωματεία και ο μέσος όρος τους είναι από 10 μέχρι και 100 χιλιάδες δολάρια.

Πηγή: e-daily.gr