Post

Share this post

Πρόεδρος «για πάντα» ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο ο οποίος, μεταξύ άλλων, του δίνει το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της χώρας, όπως και να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες, μετά τη λήξη της θητείας του το 2024, και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Το κείμενο εγκρίθηκε οριστικά από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, μετά από δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ίδιο και αυτό πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν, όσον αφορά στον εν ενεργεία πρόεδρο, οι προηγούμενες προεδρικές του θητείες.

Τον «μηδενισμό» των προηγούμενων προεδρικών θητειών του προέδρου Πούτιν κατά την περίοδο της συζήτησης που είχε θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση είχε προτείνει πριν από έναν χρόνο η βουλευτής της Κρατικής Δούμας εκ μέρους του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Βαλεντίνα Τερεσκόβα (που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο).

«Πρέπει εντίμως, ανοιχτά, δημόσια να προβλέψουμε και γενικά να καταργήσουμε τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προεδρικών θητειών που υπάρχουν στο Σύνταγμα», είχε δηλώσει τότε η Τερεσκόβα.

Ο Πούτιν ηγείται της Ρωσίας εδώ και 21 χρόνια
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2000, έχει εκτοπίσει μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών κάθε πραγματικό πολιτικό ανταγωνισμό στη Ρωσία, περιορίζοντας την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ενώ πάντα αρνούνταν να συζητήσει τη διαδοχή του.
Ο Πούτιν, το 2036, που είναι θεωρητικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 83 ή 84 ετών.

Ο Γιεβγκένι Ρόιζμαν, επικριτής του Κρεμλίνου και πρώην δήμαρχος της πόλης Γιεκατερίνεμπουγκ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο νόμος αυτός καθιστά τον πρόεδρο Πούτιν ισόβιο πρόεδρο. Η ομάδα του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι -και επικριτή του Κρεμλίνου- ανήρτησε ένα βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000, στο οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι είναι αντίθετος με το να παραμένει ο πρόεδρος στην εξουσία για περισσότερες από δύο θητείες.

Πηγή: iefimerida.gr