Post

Share this post

Οι 10 πιο εμβληματικοί ρόλοι του Τζον Τραβόλτα

Σήμερα, ο Τζον Τραβόλτα γιορτάζει τα 67α γενέθλια του κι εμείς θυμόμαστε δέκα ρόλους του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση που άφησαν εποχή.

Σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου το 1954, γεννήθηκε ο Τζον Τραβόλτα, ένας ηθοποιός που στιγμάτισε με τους ρόλους του κάθε δεκαετία που έχει περάσει, από τα 70s μέχρι και σήμερα.

Με μία καριέρα των «άκρων», ο Τραβόλτα έκανε τεράστιες επιτυχίες, όπως για παράδειγμα το Grease που ήταν και η ταινία που εκτόξευσε στην κορυφή, αλλά και παταγώδεις αποτυχίες, όπως το «Moment by Moment» με την Λίλι Τόμλιν, που κυκλοφόρησε το 1978, την ίδια χρονιά με το Grease.

Στα τέλη των 80s, όταν η καριέρα του άρχισε να χάνει την «αίγλη» των πρώτων χρόνων, προσπάθησε να ξαναβρεί το κοινό του με δύο μέτριες ταινίες, το «Staying Alive» και το «Δύο και Μοναδικοί» με την Ολίβια Νιούτον Τζον. Τελικά, το 1994 με το «Pulp Fiction» έκανε τη μεγάλη του επιστροφή και η καριέρα του μπήκε ξανά στον «σωστό» δρόμο.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο το 2020, ο ηθοποιός ανακοίνωσε ότι μετά από 48 χρόνια καριέρας αποσύρεται προσωρινά από την υποκριτική, μετά από τον θάνατο της συζύγου του, Κέλι Πρέστον. Μόνο ο καιρός, λοιπόν, θα δείξει αν θα έχουμε τη χαρά να δούμε ξανά στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση τον αγαπημένο ηθοποιό.

Εμείς, με αφορμή τα 67α γενέθλια του, θυμόμαστε δέκα ρόλους του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση που άφησαν εποχή.

#10 Σον Άρτσερ – Αδίστακτα Πρόσωπα (1997)

Τζον Τραβόλτα και Νίκολας Κέιτζ

Τζον Τραβόλτα και Νίκολας Κέιτζ

Σε μία από τις πιο επικές ταινίες δράσης των 90s, ο Τζον Τραβόλτα αντιμετώπισε… πρόσωπο με πρόσωπο των Νίκολας Κέιτζ ίσως με τον πιο κυριολεκτικό τρόπο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί: Όταν συνειδητοποιεί ότι ο τρομοκράτης Κάστορ Τρόι, που υποδύεται ο Κέιτζ, έχει τοποθετήσει μία βόμβα κάπου στο Λος Άντελες, ο Σον Άρτσερ (Τραβόλτα) αλλάζει χειρουργικά το πρόσωπο του για να μοιάζει με εκείνο του αδερφού του Κάστορ! Πράγματι μία παρατραβηγμένη ιδέα, που ο Τραβόλτα κατάφερε να φέρει εις πέρας και να σταθεί δίπλα στον (πάντα υπερβολικό) Νίκολς Κέιτζ.

#9 Τζακ Στάντον – Όλες οι γυναίκες του προέδρου (1998)svg%3E

Στο «Όλες οι γυναίκες του Προέδρου», ο Τραβόλτα έπαιξε με επιτυχία σε μία θέση εξουσίας, δίνοντας όμως όπου χρειάζεται ένα χιουμοριστικό τόνο, κερδίζοντας έτσι υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες. Συγκεκριμένα, υποδύθηκε τον Τζακ Στάντον, φαβορί στις εκλογές, που βρίσκεται στη μέση ενός σεξουαλικού σκανδάλου, σε μία ταινία του Μάικ Νίκολς, που βασίστηκε στο πραγματικό σκάνδαλο Whitewater του 1992, όπου εμπλέκονταν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον.

#8 Τζακ Τέρι – Μπλόου άουτ: Ο δολοφόνος του μεσονυκτίου (1981)

Τζον Τραβόλτα ως Τζακ Τέρι

Τζον Τραβόλτα ως Τζακ Τέρι

Ένας από τους καλύτερους και παράλληλα πιο υποτιμημένους ρόλους του Τραβόλα είναι αυτός του Τζακ Τέρι στο «Μπλόου άουτ». Στο πολιτικό θρίλερ του Μπράιαν ντε Πάλμα, ο Τραβόλτα υποδύεται έναν ηχολήπτη για ταινίες τρόμου, που ηχογραφεί κατά λάθος το τροχαίο ατύχημα ενός πολιτικού, για να συνειδητοποιήσει ότι μάλλον το ατύχημα ήταν… δολοφονία. Στην τελευταία του σκηνή ο Τραβόλτα είναι πραγματικά ανατριχιαστικός.

#7 Μπίλι Νόλαν – Κάρι (1976)svg%3E

Ο πρώτος ρόλος του Τραβόλτα σε blockbuster ήταν σε άλλη μία ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα, το «Κάρι», που βασίστηκε στο πρώτο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. Σε αυτή την ταινία, που άλλαξε για πάντα τα θρίλερ και μάλιστα κέρδισε δύο υποψηφιότητες στα Όσκαρ -πράγμα σπάνιο για το είδος- ο Τραβόλτα έπαιζε τον (κάπως ανόητο) φίλο της κοπέλας που βασάνιζε την Κάρι.

#6 Τόνι Σαπίρο – American Crime Story (2016)

Ο Τζον Τραβόλτα ως ο δικηγόρος Τόνι Σαπίρο

Ο Τζον Τραβόλτα ως ο δικηγόρος Τόνι Σαπίρο

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο σπουδαιότερος τηλεοπτικός ρόλος του Τραβόλτα, εκείνος του δικηγόρου Τόνι Σαπίρο στο «American Crime Story – The People v. O.J. Simpson» του FX. Η σειρά αυτή καταγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα της δικαστικής μάχης που σόκαρε τις ΗΠΑ τα 90s, όταν ο διάσημος αθλητής OJ Simpson κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συζύγου του και τελικά αθωώθηκε. Για την ερμηνεία του στη σειρά ο Τραβόλτα κέρδισε την πιο πρόσφατη του υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες.

#5 Έντνα Τέρνμπλαντ – Hairspray (2007)

Κρίστοφερ Γουόκεν και Τζον Τραβόλτα

Κρίστοφερ Γουόκεν και Τζον Τραβόλτα

Μετά από πολλά χρόνια μακριά από τα μιούζικαλ (τα οποία θα δούμε παρακάτω), ο Τραβόλτα επέστρεψε ξανά στον χώρο το 2007 με έναν ρόλο-έκπληξη. Στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Τζον Γουότερς, ο Τραβόλτα έπαιξε για πρώτη φορά στην καριέρα του έναν γυναικείο ρόλο. Ως Έντνα, μητέρα της πρωταγωνίστριας Τρέισι, κέρδισε τις καρδιές του κοινού, ενώ κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες.

#4 Τσίλι Πάλμερ – Πιάστε τον κοντό (1995)svg%3E

Στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Έλμορ Λέοναρντ, η υπόθεση γυρίζει γύρω από τον Τσίλι (Τζον Τραβόλτα), έναν μαφιόζο που προσπαθεί να εισχωρήσει στην βιομηχανία του Χόλιγουντ, μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μία εξίσου διεφθαρμένη, βίαιη και επικίνδυνη ζωή με εκείνη του μαφιόζου. Για την εξαιρετική ερμηνεία του στην ταινία ο Τραβόλτα κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού.

#3 Ντάνι Ζούκο – Grease (1978)svg%3E

Τι να πει κανείς για το Grease, την ταινία που εκτόξευσε τον Τζον Τραβόλτα στην κορυφή και τον έκανε τον μεγαλύτερο καρδιοκατακτητή των 80s; Πρόκειται ίσως για το πιο επιτυχημένο μιούζικαλ όλων των εποχών, καθώς και για μία ταινία που άφησε εποχή, αποτελώντας ορόσημο για την ποπ κουλτούρα. Στην ταινία ο Τραβόλτα υποδύθηκε το «bad boy» Ντάνι Ζούκο και έγραψε ιστορία στο πλευρό της Ολίβια Νιούτον Τζον.

#2 Τόνι Μανέρο – Πυρετός το Σαββατόβραδο (1977)svg%3E

Στο «Πυρετός το Σαββατόβραδο» ο Τζον Τραβόλτα υποδύθηκε με απόλυτη αυθεντικότητα τον ρόλο ενός χορευτή disco που γίνεται «διάσημος» στην γειτονιά του, στο Μπρούκλιν, ενώ ως Τόνι Μανέρο έμεινε για πάντα στην μνήμη μας ως ο απόλυτος «θεός» της disco. Μάλιστα, για την ερμηνεία του αυτή κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα στα Όσκαρ, μόλις στην δεύτερη ταινία του, σε ηλικία 23 ετών.

#1 Βίνσεντ Βέγκα – Pulp Fiction (1994)svg%3E

Άλλη μια ταινία, στην οποία ο Τζον Τραβόλτα μπόρεσε να επιδείξει τις χορευτικές του ικανότητες (σε μία από τις πιο επικές σκηνές στο σινεμά) ήταν το Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο. Ο εθισμένος στην ηρωίνη εγκληματίας Βίνσεντ Βέγκα ήταν ο πιο καθοριστικό ρόλος στη ζωή του Τραβόλτα, αφού όχι μόνο «ανέστησε» την καριέρα του, αλλά τον έκανε για ακόμη μια φορά σύμβολο της ποπ κουλτούρας. Για τον ρόλο του αυτό κέρδισε και τη μόλις δεύτερη υποψηφιότητα του στα βραβεία Όσκαρ.

Πηγή: monopoli.gr