Post

Share this post

Κι όμως, πέρασαν 30 χρόνια από την κυκλοφορία αυτών των άλμπουμ

Όταν η δεκαετία του ’90 ξεκινούσε – Το 1991 υπήρξε μια σπουδαία χρονιά γεμάτη εμβληματικές κυκλοφορίες
Το 1991 ήταν μια πολύ σπουδαία χρονιά για τη μουσική. Η πρώτη χρονιά της τελευταίας oldschool δεκαετίας.  Μεγάλα ονόματα κυκλοφόρησαν σπουδαία άλμπουμ, κάποια εξ’ αυτών το καλύτερο της καριέρας τους, με πολλούς από εμάς να μη μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι από τότε πέρασαν 30 χρόνια ακριβώς.

Θυμηθείτε μαζί μας τα ορισμένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ που φέτος γίνονται 30 ετών:

“Blue Lines,” Massive Attack

Ίσως το σημαντικότερο ντεμπούτο άλμπουμ της δεκαετίας που έμελλε να αλλάξει με τη σειρά του την ηλεκτρονική μουσική των επόμενων χρόνων μέχρι και σήμερα.

Θεωρείται το πρώτο trip hop άλμπουμ, παρουσιάζοντας ένα πρωτοποριακό μείγμα ηλεκτρονικής μουσικής με hip hop, dub, soul και reggae. Επηρέασε εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο είδος μουσικής.

 

“Use Your Illusion I” & “Use Your Illusion II,” Guns N’ Roses

Η ιστορία των Guns N’ Roses ξεκινάει με το ‘Appetite For Destruction’ το 1987. Η παρέα του Axl Rose χρειάστηκε μόνο έναν δίσκο -και ένα EP πριν από αυτόν- για να ταράξει τα νερά της μουσικής βιομηχανίας και να πραγματοποιήσει το πιο θεαματικό ντεμπούτο στην ιστορία της hard rock.

Ποτέ και κανένα άλλο συγκρότημα δεν κατάφερε με τόσους λίγους δίσκους να πετύχει τόσα πολλά, και ύστερα από τo ‘Guns N’ Roses Lies’ (1988), οι δυο δίσκοι που τους γιγάντωσαν πραγματικά, ήταν τα ‘Use Your Illusion’.

 

 

“The Low End Theory,” A Tribe Called Quest

Αυτό το άλμπουμ κατάφερε να συγκεντρώσει όλη την αξιοπρέπεια της rap σε μια αρκετά ταραγμένη εποχή και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους μεταγενέστερους. Το ‘Low End Theory’ είναι γεμάτο ρυθμό, ζωντάνια, ενώ παραμένει και θα είναι για πάντα ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ του είδους.

“Ten,” Pearl Jam

Δέκα με τα όλα του! Οι Pearl Jam -μαζί με τους -Soundgarden- δημιουργούν την grunge σκηνή του Σιάτλ η οποία θα αναζωογονήσει το ροκ και θα του επιτρέψει να παίξει σημαντικό ρόλο και στα ’90s.

Ο δίσκος σάρωσε τα πάντα, έχει πάρει και με το παραπάνω την αναγνώριση που του άρμοζε, ανυπέρβλητο, ακόμη και για τους ίδιους τους Pearl Jam που δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν… το αξέπέραστο, παρά τις πολύ καλές απόπειρες τα επόμενα χρόνια, κυρίως με το “VS” και το “Vitalogy”, δεύτερο και τρίο άλμπουμ αντίστοιχα στη δισκογραφία τους.

 

“Blood Sugar Sėx Magik,” Red Hot Chili Peppers

Οι οιωνοί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 δεν ήταν θετικοί για τους Red Hot Chili Peppers. Κατακερματισμένοι από τον θάνατο του κιθαρίστα τους, Hillel Slovak και την φυγή του Jack Irons, ο Kiedis και ο Flea στάθηκαν και τυχεροί αλλά και ικανοί στην ανοικοδόμησή τους.

Στο στρατόπεδο των Red Hot Chili Peppers ήρθαν ο Chad Smith και τεράστιος John Frusciante που θα συμβάλει τα μέγιστα στη σύνθεση τραγουδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας τους, τα κυκλοφόρησαν όσο εκείνος ήταν μέλος του γκρουπ, αφού ως γνωστόν έφυγε κι επέστρεψε δυο φορές μέχρι σήμερα.

Η τότε νέα τους δισκογραφική ήταν η Warner και, μαζί με αυτήν, ο παραγωγός που θα μετάλλασσε το ύφος του συγκροτήματος που θα το χαρακτήριζε ηχητικά, τόσο στο υπέρ-επιτυχημένο “Blood Sugar Sex Magik” αλλά και στην μετέπειπτα πορεία τους. Μιλάμε φυσικά για τον Rick Rubin.

 

“Out of Time,” R.E.M.

Το άλμπουμ που μετέτρεψε τους R.E.M. από cult μπάντα σε παγκόσμιο φαινόμενο. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στο κλασσικό πλέον «Losing My Religion». Ένα τραγούδι με μαντολίνο και χωρίς ρεφρέν καταφέρνει να γίνει τεράστιο ραδιοφωνικό χιτ και ακούγεται ακατάπαυστα παντού.

Ο δίσκος έμεινε στα αμερικανικά και βρετανικά charts για 109 και 183 εβδομάδες αντίστοιχα, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το συγκρότημα απέσπασε τρία Grammy: ένα για το καλύτερο Alternative Music Album και δύο για το σινγκλ «Losing My Religion».

 

 

“Metallica,” Metallica

Το άλμπουμ που ακούνε φανατικά ακόμη και όσοι δεν ακούνε γενικά μέταλ. Μετά την κυκλοφορία του ‘…And Justice For All’ που τους καθιέρωσε ως ένα συγκρότημα με τεράστιο εκτόπισμα, οι Metallica κατάφεραν με αυτό το δίσκο να σπάσουν το ταβάνι που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τον Αύγουστο του 1991 κυκλοφορούν το ‘Black Album’ ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών, περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

 

 

“Achtung Baby,” U2

Ο τίτλος του οφείλεται στο γεγονός ότι ηχογραφήθηκε κυρίως στο Hansa Studio στο Βερολίνο αλλά και στο Windmil Lane του Λονδίνου με την dream team των παραγωγών που αποτελείται από τους Daniel Lanois, Brian Eno και Steve Lillywhite.

Στις 18 Νοεμβρίου 1991 κυκλοφόρησε το ‘Acthung Βaby’ το οποίο χαρακτήρισε τα 90s και χάρισε στους U2 εκτός από περισσότερη αναγνωρισιμότητα, δόξα και ορκισμένους φαν, ένα Grammy στην κατηγορία Best Rock Performance.

 

“Nevermind,” Nirvana

Το πιο χαρακτηριστικό εξώφυλλο και άλμπουμ της δεκαετίας του ’90. Ένας δίσκος που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά και η πιο εμβληματική στιγμή στην καριέρα των Nirvana που έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο.

Ήταν η εποχή που το MTV τους έπαιζε διαρκώς, οι πωλήσεις ανέβαιναν μέρα με την μέρα σε δυσθεώρητα ύψη.

Πηγή: athensparty.gr