Post

Share this post

Η βαθύτερη τρύπα του πλανήτη και γιατί κατασκευάστηκε

Έχει βάθος 12.262 μέτρα η οποία οδηγεί κυριολεκτικά στην άβυσσο

Θα μπορούσε άνετα να είναι σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας, με θέμα την αποκάλυψη ή κάτι παρεμφερές, μιας και αυτή η τρύπα είναι η μεγαλύτερη που κατασκευάστηκε ποτέ, έχοντας βάθος 12.262 μέτρα και οδηγεί κυριολεκτικά στην άβυσσο.

Η εν λόγω γεώτρηση βρίσκεται στη Χερσόνησο Κόλα και ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάιο του 1970, ως μέρος ενός επιστημονικού εγχειρήματος, το οποίος φιλοδοξούσε να φτάσει όσο τον δυνατόν πιο κοντά γίνεται στον φλοιό της γης. Οι επιστήμονες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παρακολουθούσαν το έργο για 24 ολόκληρα χρόνια, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες κατά την διάρκεια του.

Η γεώτρηση σταμάτησε το 1992, όταν τα τρυπάνια συνάντησαν υψηλότερες από τις αναμενόμενες θερμοκρασίες (180 °C αντί για 100 °C), ενώ το εγχείρημα εγκαταλείφτηκε οριστικά το 1995.

Στο σημείο της γεώτρησης είχε κατασκευαστεί ένα πύργος ο οποίος καταστράφηκε μεταξύ των ετών 2007 – 2012.

Μετά από 26 χρόνια σκαψίματος και 12 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος, οι επιστήμονες συμπαίραναν ότι εκεί κάτω που έφτασαν υπάρχει πάρα πολύ νερό, όμως εκτός από αυτό, ανακάλυψαν και στοιχεία όπως το ήλιο, το υδρογόνο, το άζωτο, ακόμα και διοξείδιο του άνθρακα. Παράλληλα, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που συνάντησαν, ήταν το γεγονός ότι ότι δεν υπάρχει βασάλτης κάτω από τον ηπειρωτικό γρανίτη. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι στα 9.000 μέτρα ο γρανίτης, θα έδινε τη θέση του στον βασάλτη. Ωστόσο, προς μεγάλη τους έκπληξή, αυτός δεν υπήρχε.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπήρχαν απολιθώματα στον γρανίτη στα περίπου 6.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Τέλος, το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι οι ειδικοί έδωσαν εκτιμήσεις για την απόσταση από οτ κέντρο του πλανήτη, την οποία υπολόγισα  στα περίπου 6.400 χιλιόμετρα, καθιστώντας σαφές ότι τα 12 χιλιόμετρα που έφτασαν, μόλις που αγγίζουν την επιφάνεια του πλανήτη.

Πηγή: e-daily.gr