Post

Share this post

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Η συγκλονιστική ζωή της σπουδαίας σταρ σε φωτογραφίες

Σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου το 1932, γεννήθηκε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, μία από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών, και εμείς θυμόμαστε τη ζωή της.

Σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου πριν από 89 χρόνια, γεννήθηκε το πιο λαμπρό αστέρι του Χόλιγουντ. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, γνωστή σε όλους μας για το υποκριτικό της ταλέντο, τα πανέμορφα βιολετί μάτια, το φιλανθρωπικό της έργο και φυσικά το διάσημο ταμπεραμέντο της ήταν ήδη θρύλος όταν έφυγε από τη ζωή το 2011.

Από τα πρώτα της -υποκριτικά και όχι μόνο- βήματα και τους πιο αξέχαστους ρόλους της, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής της -όπου παρά τα προβλήματα υγείας δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τις φιλανθρωπικές της δράσεις, εμείς θυμόμαστε τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της μέσα από φωτογραφίες.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της

svg%3E

Η Elizabeth Taylor όταν ήταν μόλις ενός έτους.

Η Elizabeth Rosemond Taylor γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου το 1932 από Αμερικανούς γονείς που ζούσαν στο Hampstead του Λονδίνου. Στη φωτογραφία είναι ενός έτους και βρίσκεται σε διακοπές με τους γονείς της.

svg%3E

Η Elizabeth Taylor σε ηλικία 12 ετών είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε μία ταινία.

Η υποκριτική δεν άργησε καθόλου να βρεθεί στο δρόμο της, αφού σε ηλικία μόλις 9 ετών έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «There’s One Born Every Minute,» ενώ στα 12 της χρόνια πρωταγωνίστησε στην πρώτη της ταινία, με τίτλο «Ο Αλήτης και η Αμαζών» (National Velvet).

svg%3E

Η μικρή Elisabeth Taylor στη Lassie

Το μεγάλο «μπαμ» όμως για την καριέρα της ήταν ο ρόλος της στην τελευταία ταινία -για την εποχή- της Λάσι, το «Lassie Come Home.» Τι κι αν ήταν μόλις 14 ετών; Η νεαρή Elizabeth τράβηξε τα βλέμματα και έτσι ξεκίνησε η πορεία της για να γίνει η σταρ του σινεμά που όλοι ξέρουμε.

Μια λαμπερή καριέρα ξεκινάsvg%3E

Το 1949, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έπαιξε τον πρώτο «ενήλικο» ρόλο της ως η Amy στις «Μικρές Κυρίες», όπου μάλιστα χρειάστηκε να βάλει ξανθιά περούκα. Αυτός ο ρόλος αποτέλεσε σημείο καμπής για την ζωή και την καριέρα της  Τέιλορ. Όπως η Amy, που στην αρχή της ταινίας ήταν ένα μικρό κορίτσι και στο τέλος μια γυναίκα, έτσι και η Ελίζαμπεθ επρόκειτο να ζήσει τη δική της «μεταμόρφωση». Μέσα σε δύο χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, από παιδί-θαύμα έγινε πρωταγωνίστρια.

svg%3E

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στα πρώτα της Όσκαρ με τον τότε σύντροφο της.

Την ίδια χρονιά που πρωταγωνίστησε στις «Μικρές Κυρίες» παραβρέθηκε στα πρώτα της Όσκαρ με τον τότε σύντροφο της, τον Συνταγματάρχη Glenn Davis. Όπως πάντα, έτσι και τότε, ήξερε πώς να τραβά την προσοχή με το υπέροχο στιλ της.

svg%3E

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον πρώτο της γάμο

Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον Nicky Hilton, ο οποίος κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, αυτός ήταν ο πρώτος από τους οχτώ γάμους της. Στη συνέχεια της ζωής της παντρεύτηκε τον κινηματογραφικό παραγωγό Michael Todd, τον ηθοποιό -και σύζυγο της καλύτερης της φίλης Debbie Reynolds- Eddie Fisher και φυσικά τον μεγάλο της έρωτα Richard Burton -δύο φορές.

svg%3E

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον συμπρωταγωνιστή της Montgomery Clift

Ο πρώτος Χολιγουντιανός ρόλος της Τέιλορ ήταν στο «Μια θέση στον ήλιο» το 1951, όπου έπαιξε πλάι στον Montgomery Clift, με τον οποίο θα τους έδενε μια μακροχρόνια φιλία.

svg%3E

Το 1958 στη «Λυσσασμένη Γάτα»

Ένας ακόμη σπουδαίος ρόλος της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν αυτός της Μάγκι στη «Λυσσασμένη Γάτα», μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τενεσι Ουίλιαμς. Αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Τέιλορ, ενώ την καθιέρωσε και επισήμως ως σταρ.

Από σταρ του σινεμά… θρύλος

svg%3E

Η Elisabeth Taylor με το Όσκαρ της

Το πρώτο Όσκαρ ήρθε για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «Ζήσαμε στην Αμαρτία» το 1961. Περιέργως, ήταν από τις λιγότερο αγαπημένες ταινίες της Τέιλορ, η οποία είχε αναγκαστεί να πάρει μέρος λόγω του συμβολαίου της με την MGM.

svg%3E

Η Elizabeth Taylor ως «Κλεοπάτρα»

Μια καθοριστική στιγμή στην καριέρα της και ίσως ένας από τους ρόλους με τον οποίο έχει ταυτιστεί στα μάτια μας -παρ’ όλο που δεν σημείωσε τόση επιτυχία- είναι αυτός στην ταινία «Κλεοπάτρα». Στην ταινία αυτή γνώρισε και τον Richard Burton, με τον οποίο έζησε έναν θυελλώδη έρωτα που άφησε εποχή -ειδικά στα ταμπλόιντ της εποχής.

svg%3E

Το δεύτερο Όσκαρ δεν άργησε πολύ..

Μόλις 6 χρόνια μετά το πρώτο της Όσκαρ η 35χρονη Ελίζαμπεθ Τέιλορ κερδίζει και δεύτερο Όσκαρ για τον ρόλο της στην διάσημη ταινία «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;».

svg%3E

Elizabeth Taylor, Φεστιβάλ Καννών 1987

Μια εκθαμβωτική Elizabeth Taylor καταφτάνει στο Φεστιβάλ Καννών και αποδεικνύει σε όλους ότι στα 55 της χρόνια είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ.

svg%3E

Με το βραβείο Jean Hersholt στα Oscars το 1993

Για το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο βραβεύτηκε με το βραβείο Jean Hersholt στα Όσκαρ του 1993. Ένα βραβείο που δίνεται μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικής φιλανθρωπίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τέιλορ ήταν από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά για την αντιμετώπιση του HIV και για τη στήριξη των ατόμων που είχαν νοσήσει από τον ιό αυτό.

Τα τελευταία χρόνια της μεγάλης σταρsvg%3E

Το 2000 η Βασίλισσα Ελισάβετ απέδωσε στην Τέιλορ τον σημαντικό για την αγγλική μοναρχία τίτλο τιμής της Dame. Μία ημέρα που για την Τέιλορ ήταν «από τις πιο σημαντικές της ζωής της».

svg%3E

Λουλούδια και φωτογραφίες στο Walk Of Fame «αστέρι» της Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Σε ηλικία 79 ετών, μετά από χρόνια προβλήματα λόγω της σπασμένης σπονδυλικής της στήλης της και της καρδιακής ανεπάρκειας, από την οποία έπασχε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ φεύγει από τη ζωή. Ήταν μία από τις τελευταίες σταρ του κλασικού Χόλυγουντ, μία από τις πρώτες «σελέμπριτι» -όπως τις αποκαλούμε σήμερα- και φυσικά μία σπουδαία προσωπικότητα. Απαίτησε η κηδεία της να αργήσει να ξεκινήσει 15 λεπτά, μιας και «ήθελε να αργήσει ακόμα και στη κηδεία της»!

Πηγή: monopoli.gr