Post

Share this post

Γιατί το Hollywood παρουσιάζει τους serial killers σαν cool μυστηριώδεις τύπους;

Tο Hollywood έχει ένα θέμα με τους serial killers. Είναι παντού – από την τηλεόραση και το σινεμά, μέχρι τα podcasts και τα βιβλία.

Το Hollywood έχει ένα θέμα με τους serial killers. Είναι παντού – από την τηλεόραση και το σινεμά, μέχρι τα podcasts και τα βιβλία. Κι η κοινωνία πάντα τους αποδεχόταν. Έγιναν μέρος της pop κουλτούρας, αντί να μας φαίνονται αποκρουστικοί. Και κάθε φορά που μία ταινία περιστρέφεται γύρω τους, θα τους υποδύονται πανέμορφοι ηθοποιοί. Βλέπουμε τον cool, μυστηριώδη, σκοτεινό τύπο που θα θέλαμε να βγούμε μαζί του – όχι το δολοφόνο.

Οι σταρ που έχουν παίξει τους serial killers σε ταινίες και σειρές, έχουν υπάρξει σε αφίσες πολλών εφηβικών υπνοδωματίων. Zac EfronJames FrancoJamie DornanChristian Bale – μερικά μόνο ονόματα θα σας πείσουν. Όλους, τους έχουμε δει σε ρόλους πραγματικών ή φανταστικών ανδρών που σκοτώνουν γυναίκες, κατά κύριο λόγο.

Δεν είναι απλώς «κακά αγόρια» – αν και, αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα χολιγουντιανά προϊόντα – αλλά κακοποιητές, βίαιοι, χειριστικοί εγκληματίες. Με ωραία ρούχα, γυμνασμένα σώματα, τέλειο βλέμμα – τοξικοί και επικίνδυνοι, με χαρακτηριστικά που αρέσουν.

Βάζοντας ελκυστικούς ηθοποιούς σε τέτοιους ρόλους, το Hollywood δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα. Δεν καταδικάζει την κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά δείχνει το όμορφο bad boy να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά των γυναικών.

Ας δούμε την περίπτωση του Ted Bundy. Το όνομά του «πουλάει». Ακόμη κι όταν ζούσε, groupies συγκεντρώνονταν έξω από το δικαστήριο, του έστελναν γράμματα στη φυλακή. Και στο Netflix τον είδαμε στο πρόσωπο του Zac Efton – ως Troy στο High School Musical ήταν το καλύτερο παιδί, οπότε αδυνατούμε να τον ταυτίσουμε με έναν δολοφόνο. Το καλοκαίρι θα τον δούμε στους Chad Michael Murray και Luke Kirby. Εξίσου ωραίοι άνδρες, οι οποίοι ρομαντικοποιούν το έγκλημα.

Ο Christian Bale, στο American Psycho, ήταν διεστραμμένος. Πανέμορφος, όμως. Στο ρόλο του αυτό, άρεσε σ’ όλες τις γυναίκες. Κι ο Jamie Dornan, από γοητευτικός σαδιστής του 50 Shades of Grey έγινε δολοφόνος σε σειρά του BBC.

Γνωρίζουμε το όνομα κάθε θύτη, όμως ξεχνάμε εκείνα των θυμάτων. Οι serial killers σεξουαλικοποιούνται  και προσφέρουν θέαμα για διασκέδαση. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.