Post

Share this post

Αντίο, Σερ Ιαν Χολμ

Ο 88χρονος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μία πολυσχιδή φιλμογραφία που τον ήθελε στιβαρό πρωταγωνιστή αλλά και ξεχωριστό καρατερίστα, ολυμπιονίκη προπονητή αλλά και δολοφόνο, κάτοικο της Μέσης Γης αλλά και ανδροειδές.

Ο Ιαν Χολμ έφυγε από τη ζωή στο Λονδίνο, σε ηλικία 88 ετών, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο ατζέντης του.

«Με μεγάλη θλίψη επιβεβαιώνουμε την είδηση. Ο Σερ Ιαν Χολμ πέθανε σήμερα το πρωί, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Θα μας λείψει η γοητεία, η καλοσύνη και το γιγαντιαίο του ταλέντο….»

 

Εδώ και χρόνια, ο διεθνής πρωταγωνιστής είχε χτυπηθεί από την ασθένεια Πάρκινσον και οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Μάλιστα, η χειροτέρευση της υγείας του, δεν του επέτρεψε να παραστεί και στο virtual reunion του καστ του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» πριν από λίγες εβδομάδες. «Λυπάμαι τόσο πολύ που δεν θα είμαι μαζί σας. Μου λείπετε και ελπίζω οι ζωές σας να είναι γεμάτες περιπέτεια. Εγώ είμαι κλεισμένος στο χόμπιτ λαγούμι μου…»

Ο Χολμ γεννήθηκε το 1931 στο Εσεξ. Ερωτευμένος με την υποκριτική από μικρή ηλικία, μετακόμισε στο Λονδίνο και σπούδασε στο Shakespeare Memorial theatre, ενώ έγινε κομμάτι του Royal Shakespeare Company από τα πρώτα του χρόνια. Η πολυγραφότατη καριέρα του τον ήθελε να παίζει με την ίδια άνεση Σαίξπηρ και Πίντερ, όσο και τον «Μπίλμπο» στον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», ή ένα ανδροειδές στο «Alien». Ο πιο διάσημος ρόλος του ήταν αυτός του προπονητή στους «Δρόμους της Φωτιάς» (1981) του Χιου Χάντσον, για τον οποίο κέρδισε μία οσκαρική υποψηφιότητα αλλά και το βραβείο BAFTA.

Αλλοι χαρακτηριστικοί του ρόλοι τον ήθελαν «Ναπολέων» στο «Time Bandits» και «Mr Kurtzmann» στο «Brazil» του Τέρι Γκίλιαμ, «Ιερέα Κορνήλιο» στο «Πέμπτο Στοιχείο» του Λικ Μπεσόν, ακτιβιστή δικηγόρο στο «Γλυκό Πεπρωμένο» του Ατόμ Εγκογιάν.

Συνεργάστηκε επίσης με μεγάλους σκηνοθέτες, κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εντός κι εκτός Χόλιγουντ: Μάρτιν Σκορσέζε (Aviator), Κεν Λόουτς, Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ (Naked Lunch, eXistenZ), Στίβεν Σόντεμπεργκ (Kafka), Κένεθ Μπράνα ( Frankenstein).

Το 2004 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του, όπου κατέγραφε τις σχέσεις, τους γάμους, τις απιστίες του, κερδίζοντας το ψευδώνυμο «Lord of the Flings» από την Daily Mail. Στο πλευρό του ήταν η τέταρτη γυναίκα του, Σόφι ντε Στέμπελ και τα 5 παιδιά του από προηγούμενους γάμους του.

Δείτε εδώ τον Ιαν Χολμ στο «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ:

πηγή: flix.gr