Post

Share this post

Ανθρωπαύση: Το όνομα που προτείνουν οι επιστήμονες για την περίοδο της πανδημίας

Ο κόσμος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κατέβασε ταχύτητα. Και τα ζώα φαίνεται να το κατάλαβαν. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στην περίοδο της καραντίνας που τα ζώα βρέθηκαν σε μέρη τα οποία δεν συνήθιζαν να επισκέπτονται. Τα πούμα κατέβηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής, τα τσακάλια έκαναν βόλτα στα πάρκα του Τελ Αβίβ, ενώ στη Ταϊλάνδη οι πίθηκοι έμπαιναν μαζικά στις πόλεις.

Η αλλαγή στην ανθρώπινη δραστηριότητα που προέκυψε από την πανδημία έχει μια άμεση επίδραση στα ζώα σε όλον τον κόσμο, όπως λένε οι ερευνητές. Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων επινόησε ένα όνομα για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο: Ανθρωπαύση.

«Παρατηρήσαμε πως ο κόσμος άρχισε να αναφέρεται στην περίοδο της καραντίνας ως την ‘Μεγάλη Παύση’, αλλά αισθανθήκαμε ότι ένας πιο συγκεκριμένος όρος θα ήταν πιο χρήσιμος», γράφουν οι συγγραφείς – ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα nature.com και υπογράφεται από 15 επιστήμονες. «Προτείνουμε τον όρο ‘Ανθρωπαύση’, ώστε να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παγκόσμιας επιβράδυνσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως τα ταξίδια».

Η μελέτη υποστηρίζει πως αυτή η χρονική στιγμή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να μελετηθούν τα παγκόσμια πρότυπα της συμπεριφοράς των ζώων. «Υπάρχει μια φανταστική ερευνητική ευκαιρία, η οποία προέκυψε μέσα από τραγικές συνθήκες», είπε ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Andrews Christian Rutz στο περιοδικό Wired. «Και το αναγνωρίζουμε αυτό στο άρθρο μας. Αλλά είναι μια ευκαιρία που εμείς ως επιστημονική κοινότητα δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε. Είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα για το πως οι άνθρωποι και η άγρια ζωή αλληλεπιδρούν σε αυτόν τον πλανήτη».

Οι ερευνητές αναγνώρισαν μερικά «επείγοντα βήματα» που όπως λένε πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επιστήμονες, όπως το να μοιραστούν μια παγκόσμια έρευνα για την δραστηριότητα των ζώων αυτή την περίοδο και να κάνουν τα στοιχεία ευρέως προσβάσιμα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές αναφέρουν την πρόσφατη «Πρωτοβουλια COVID-19 Bio – Logging», η οποία αποτελεί ένα παγκόσμιο project για την παρακολούθηση των κινήσεων, της συμπεριφοράς και των επιπέδων άγχους των ζώων, με μικρούς ηλεκτρονικούς ιχνηλάτες που ονομάζονται «Bio – loggers».

Στην μελέτη αναφέρονται στοιχεία ότι ορισμένα είδη απολαμβάνουν τον επιπλέον χώρο με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια. Ωστόσο, η πανδημία έχει και αντίθετη επίδραση σε άλλα είδη, ειδικά σε εκείνα που βασίζονται στην ανθρώπινη προστασία. Έχει αυξηθεί η λαθροθηρία, ενώ ταυτόχρονα πολλές προσπάθειες για απειλούμενα είδη, όπως οι δράσεις για την προστασία των πτηνών του Ατλαντικού, έχουν ανασταλεί λόγω των μέτρων για την κοινωνική απόσταση, σύμφωνα με το Wired.

πηγή: e-radio.gr