Post

Share this post

Άλεν Vs Φάροου: Οι πρώτες αποκαλύψεις του σοκαριστικού ντοκιμαντέρ του HBO

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του HBO «Άλεν εναντίον Φάροου» και όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το τελικό χτύπημα για την καριέρα του σκηνοθέτη.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου έκανε πρεμιέρα στο HBO το «Άλεν εναντίον Φάροου» (Allen v. Farrow), το πρώτο ντοκιμαντέρ που ερευνά την πολύκροτη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης κατά του Γούντι Άλεν, 30 χρόνια μετά τις κατηγορίες της τότε 7χρονης κόρης του, Ντίλαν Φάροου.

Ο σκηνοθέτης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό και μητέρα της Ντίλαν, Μία Φάροου, από το 1980 μέχρι και το 1992. Η σχέση τους έληξε όταν η Φάροου ανακάλυψε γυμνές φωτογραφίες της 21χρονης τότε θετής κόρης της, Σουν-Γι Πρεβίν, στην κατοχή του Άλεν. Το 1997, ο Άλεν και η Πρεβίν παντρεύτηκαν.

Τότε ο Γούντι Άλεν είχε διχάσει την κοινή γνώμη, ενώ ακόμα και όταν η Ντίλαν Φάροου κατηγόρησε ανοιχτά τον σκηνοθέτη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, το Χόλιγουντ έμεινε στο πλευρό του.

Φαίνεται ότι τώρα, όμως, ήρθε η στιγμή να ακούσουμε για πρώτη φορά την ιστορία της Ντίλαν Φάροου, που θα τα αλλάξει όλα.

Το ντοκιμαντέρ των βραβευμένων Κίρμπι Ντικ και Έιμι Ζίρινγκ είναι χωρισμένο σε 4 κεφάλαια-επεισόδια και περιλαμβάνει αποκαλυπτικές ηχογραφήσεις και βίντεο από το προσωπικό αρχείο της Μία Φάροου, συνεντεύξεις της Μία, αλλά και του αδερφού της Ντίλαν, Ρόναν Φάροου – που είναι ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, που μάλιστα ξεσκέπασε τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Μόλις στο πρώτο από τα τέσσερα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, οι αποκαλύψεις που έγιναν είναι καταιγιστικές και αποκαλύπτουν ένα μοτίβο χειραγώγησης και κακοποίησης από την πλευρά του Άλεν.

Οικογενειακή φωτογραφία των Μία Φάροου-Γούντι Άλεν, φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ "Alen v Farrow", credits: HBO

Οικογενειακή φωτογραφία των Μία Φάροου-Γούντι Άλεν, φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ «Alen v Farrow», credits: HBO

Η «εμμονική» συμπεριφορά του Άλεν και οι πρώτες ενδείξεις κακοποίησης

Όπως βλέπουμε στο πρώτο επεισόδιο, η συμπεριφορά του Άλεν γύρω από την Ντίλαν είχε προκαλέσει έκπληξη στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους, πολλά χρόνια πριν γίνουν οι κατηγορίες.  Η φίλη της Μία Φάροου, Κέισι Πασκάλ, θυμάται μία συνάντηση της με τον Άλεν, όταν τα παιδιά τους έπαιζαν στο πάρκο. «Με θυμάμαι να σκέφτομαι ότι δεν είχα δει ξανά κάποιον να φέρεται έτσι με ένα παιδί και να ελπίζω ότι δεν συμβαίνει κάτι κακό» δήλωσε, ενώ νωρίτερα στο επεισόδιο είχε αναφέρει πως είχε παρατηρήσει μια «τρομερή ένταση» ανάμεσα στον Άλεν και την Ντίλαν, όταν εκείνη ήταν μόλις 2 ετών.

Στο ίδιο επεισόδιο, ο αδερφός της Ντίλαν, Ρόναν, θυμάται περιστατικά που δείχνουν ότι η Ντίλαν φοβόταν τον Άλεν. Οι δυο τους έπαιζαν, όταν ο Άλεν ερχόταν σπίτι και καλούσε αμέσως την Ντίλαν. «Φοβόταν» θυμάται ο Ρόναν. «Μου έλεγε: Δεν θέλω να είμαι με τον μπαμπά. Μπορούμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι;».

Ίσως η μεγαλύτερη αποκάλυψη του επεισοδίου, όμως, όσον αφορά τις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την μικρή Ντίλαν, ήταν το γεγονός ότι όταν μόλις 5 χρονών είχε πάει σε ψυχολόγο, καθώς από κοινωνική και εξωστρεφής είχε γίνει ξαφνικά ντροπαλή και κλειστή στον εαυτό της. Τότε είχε αποκαλύψει δύο φορές στον ψυχολόγο της ότι είχε ένα μυστικό, χωρίς όμως να μπορεί να πει τι ήταν.

Η Ντίλαν Φάροου σήμερα, στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ "Άλεν vs Φάροου", credits: ΗΒΟ

Η Ντίλαν Φάροου σήμερα, στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Άλεν vs Φάροου», credits: ΗΒΟ

Οι σοκαριστικές αναμνήσεις της Ντίλαν Φάροου

Τριάντα χρόνια μετά από τις πρώτες αποκαλύψεις η 36χρονη πλέον Ντίλαν Φάροου περιέγραψε για ακόμη μια φορά τις ανατριχιαστικές αναμνήσεις της με τον Γούντι Άλεν, όταν ήταν μόνοι τους. Η Ντίλαν ισχυρίζεται ότι θυμάται να «αγκαλιάζονται» στο κρεβάτι του Άλεν μόνο με τα εσώρουχα τους. «Τύλιγε το σώμα του γύρω μου πολύ κοντά μου» θυμάται η Ντίλαν, η οποία φαινόταν σωματικά και ψυχικά καταπονημένη μιλώντας γι’ αυτό.

Μάλιστα, η Μία Φάροου ισχυρίζεται ότι καμιά φορά έβρισκε τον Άλεν με το κεφάλι του στα πόδια της. «Άρχισα να νιώθω σαν αστυνόμος. Θα μπω και θα δω κάτι που δεν έπρεπε να συμβαίνει;» θυμάται να αναρωτιέται. «Ήθελα να πιστέψω ότι όλα αυτά ήταν αθώα».

Μιας και πρόκειται μόλις για το πρώτο επεισόδιο, αυτό φαίνεται να είναι μόλις ένα δείγμα από όσα πρόκειται να αποκαλύψει η Ντίλαν Φάροου. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ένα βίντεο, στο οποίο σε ηλικία 7 ετών περιέγραφε την κακοποίηση που φέρεται να δέχτηκε από τον πατέρα της.

Γούντι Άλεν-Μία Φάροου, φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Μία Φάροου, credits: HBO

Γούντι Άλεν-Μία Φάροου, φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Μία Φάροου, credits: HBO

Για πρώτη φορά αμφισβητείται το πόρισμα της πρώτης έρευνας

Ένας από τους λόγους που ο Γούντι Άλεν αφέθηκε ελεύθερος χωρίς καμία επίσημη κατηγορία περί σεξουαλικής κακοποίησης από το δικαστήριο ήταν μία εξάμηνη έρευνα από την Κλινική Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης του Νοσοκομείο Γέιλ-Νιού Χέιβεν. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η Ντίλαν δεν είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά από το πόρισμα αυτό, ειδικοί που μίλησαν στο ντοκιμαντέρ του HBO κατηγορούν τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές της κλινικές ως «υπερβολικά παρεμβατικές και ανησυχητικές» για ένα 7χρονο, ενώ κατακρίνουν το γεγονός ότι «ανέκριναν» Ντίλαν εννέα διαφορετικές φορές για το γεγονός, πράγμα πολύ τραυματικό για ένα παιδί.

Η Μία Φάροου σήμερα, credits: HBO

Η Μία Φάροου σήμερα, credits: HBO

Η απάντηση του Γούντι Άλεν

Ο Γούντι Άλεν δεν άργησε να απαντήσει στα όσα ισχυρίζεται το ντοκιμαντέρ, αφού μία μέρα μετά την πρεμιέρα, έχει ήδη εκδώσει μία επίσημη ανακοίνωση, στην οποία επιμένει για ακόμη μια φορά στην αθωότητά του, ενώ ισχυρίζεται ότι η Μία Φάροου έκανε «πλύση εγκεφάλου» στα παιδιά του, για να κάνουν αυτές τις κατηγορίες.

«Αυτοί οι κινηματογραφιστές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την αλήθεια. Αντιθέτως, εδώ και χρόνια συνεργάζονται με τους Φάροου για να δημιουργήσουν ένα πρόχειρο, κακοφτιαγμένο έργο γεμάτο ψεύδη» αναφέρει το ζεύγος Γούντι-Σουν Γι, οι οποίοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι τους προσέγγισαν μόλις δύο μήνες πριν για την δική τους πλευρά, δίνοντας τους «μόλις λίγες μέρες να απαντήσουν. Φυσικά αρνήθηκαν».

Πάντως, οι Ζιρινγκ και Ντικ δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους επί δύο χρόνια, όμως δεν απαντούσαν.

Γούντι Άλεν και Σουν-Γι Πρεβίν σε οικογενειακό τραπέζι των Φάροου, credits: HBO

Γούντι Άλεν και Σουν-Γι Πρεβίν σε οικογενειακό τραπέζι των Φάροου, credits: HBO

Το τέλος του Γούντι Άλεν;

Η καριέρα του Γούντι Άλεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και αρκετά χρόνια. Μπορεί το Χόλιγουντ να μην του είχε γυρίσει την πλάτη τη δεκαετία του ’90 -αντιθέτως ο σκηνοθέτης συνέχισε να κάνει μεγάλες επιτυχίες και να συνεργάζεται με διάσημους αστέρες του κινηματογράφου, όπως η Σκάρλετ Γιοχάνσον και η Έμα Στόουν.

Από το 2014, όμως, και την «ανοιχτή επιστολή» της Ντίλαν Φάροου στους News York Times, όπου μίλησε δημόσια την κακοποίηση της, αλλά και το κίνημα #MeToo λίγα χρόνια αργότερα, αυτό άρχισε να αλλάζει.

Ηθοποιοί (όπως ο Τιμοθέ Σαλαμέ, ο Κόλιν Φερθ και η Νάταλι Πόρτμαν) μετάνιωσαν τις συνεργασίες τους μαζί του και αποστασιοποιήθηκαν από εκείνον, με αποτέλεσμα η τελευταία «μεγάλη» ταινία του να ήταν το 2017. Παράλληλα, ο εκδοτικός οίκος που είχε αναλάβει την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του «Apropos of Nothing» διέκοψε τη συνεργασία του μαζί του.

Πηγή: monopoli.gr