Post

Share this post

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – Μάθε Περισσότερα!

Το ραδιόφωνο έχει μια ιδιαίτερη μαγεία. Μια μαγεία η οποία δεν έχει εκλείψει (και ούτε πρόκειται) παρά την ταχεία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των ΜΜΕ.

Αντιθέτως, το ραδιόφωνο συνεχώς καινοτομεί και αναπροσαρμόζεται.

Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του, συνεχίζει να πρωτοστατεί ως πηγή πληροφόρησης, αλλά και διασκέδασης. Γι’ αυτό άλλωστε του αρμόζει μια ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη μόνο σε αυτό!

Έτσι, και εμείς με την υποστήριξη της 3ds.gr, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, όπως άλλωστε όλα τα μέσα του χώρου, παγκοσμίως.

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι…

Με απόφαση της UNESCO και μετά από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου το 2011, ορίστηκε η 13η Φεβρουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Γιατί στις 13 Φεβρουαρίου;

Η αρχική πρόταση ήταν να τιμάται στις 30 Οκτωβρίου, ως φόρος τιμής στην εκπομπή Mercury Theatre On The Air της CBS το 1938. Όμως, η τελική απόφαση της UNESCO υπέδειξε την 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία λειτούργησε για πρώτη φορά το Ραδιόφωνο του ΟΗΕ το 1946.

Weird Fact: Ο “Πόλεμος των Κόσμων”, σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Όρσον Γουέλς, ήταν ένα επεισόδιο της ραδιοφωνικής εκπομπής Mercury Theatre On The Air, με αφορμή το Χάλοουϊν. Τα πρώτα 40 λεπτά παρουσιάστηκαν με τη μορφή δελτίου ειδήσεων, κατά τα οποία οι ακροατές ενημερώνονταν για μία εισβολή εξωγήινων από τον Άρη. Καθώς η εκπομπή δεν διέκοψε για διαφημίσεις και οι συνεχείς (ψεύτικες) εξελίξεις περί εισβολής αύξησαν το ρεαλισμό του προγράμματος, μεγάλη μερίδα των ακροατών πίστεψε ότι επρόκειτο για πραγματική εισβολή.

Φέτος, γιορτάζουμε τη 10η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου και τα 110 χρόνια από την πρώτη λειτουργία του. Με κεντρική θεματική του έτους «Νέος Κόσμος, Νέο Ραδιόφωνο», θα υπενθυμίσουμε σε όλους τη μοναδική ιδιότητα αυτού του διαχρονικού μέσου να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις ανάγκες της κοινωνίας, ακόμη και μέσα στην πανδημία του Covid -19.

Πως γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια παγκόσμια ημέρα της UNESCO, αποτελεί σημαντική εκδήλωση για όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και του επαγγελματίες (ή ερασιτέχνες) του χώρου.

  • Διοργανώνονται διαγωνισμοί & online παιχνίδια μέσω της Facebook σελίδας @WorldRadioDay
  • Παρέχεται επίσημη playlist στο website της διοργάνωσης
  • Δημιουργούνται ειδικές εκπομπές & podcasts με συνεντεύξεις και συζητήσεις
  • Διοργανώνονται open-days και επισκέψεις ακροατών σε studio (Covid επιτρέποντος)
  • Τρέχουν αρκετά workshops και συνέδρια που αφορούν την εξέλιξη του ραδιοφώνου ως μέσο

… και για τους παλιούς

Άσε στην άκρη CD, MP3 players, iPod και YouTube και σκέψου πως ήταν να ανακαλύπτεις μουσική και νέα από το ραδιόφωνο! Αυτή η αγωνία να προλάβεις να ηχογραφήσεις το αγαπημένο σου τραγούδι σε κασέτα (ξέρω, πολλοί από εσάς μπορεί να μην ξέρουν καν πως μοιάζει)!

Και μερικά facts (που σίγουρα δεν γνώριζες)

  • Τα πρώτα ραδιοφωνικά μηνύματα ήταν μονής κατεύθυνσης και είχαν σκοπό να αντικαταστήσουν τον τηλέγραφο
  • Ως εφευρέτης του ραδιοφώνου είχε αναγνωριστεί το 1895 ο Guglielmo Marconi. Όμως, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, η πατέντα του Ιταλού επιστήμονα θεωρήθηκε άκυρη. Αιτία ήταν η καταγραφή της ανακάλυψης μετάδοσης ραδιοφωνικών μηνυμάτων νωρίτερα από τον Nikola Tesla το 1893.
  • Η πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1923 στις εγκαταστάσεις του «Ναυτικού Οχυρού» στην Αθήνα.
  • Η επίσημη λειτουργία του FM radio ξεκίνησε το μακρινό 1939.
  • Πλέον υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα και πάνω από 44.000 παγκοσμίως.

Μάθε περισσότερα

Ενημερώσου για τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις κάθε έτους μέσα από την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης και το Facebook. Μη ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις και τα αντίστοιχα hashtags #WorldRadioDay και #NewWorldNewRadio.

Η 3ds.gr υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Μια τόσο σημαντική ημέρα δε θα μπορούσε να μην έχει υποστηρικτές στη χώρα μας – οργανισμούς, εταιρίες, ή και καθημερινούς ανθρώπους που αγαπούν το ραδιόφωνο.

Η 3ds.gr, μέσω της πλατφόρμας Looksomething, έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο να αναβαθμιστούν μέσω μια ολοκληρωμένης digital λύσης που περιλαμβάνει ραδιοφωνικές εφαρμογές και website! Ταυτόχρονα, υιοθετώντας μια συνολική προσέγγιση στο eBusiness παρέχει υπηρεσίες digital marketing, development, design και συμβουλευτικής σε επιχειρήσεις που θέλουν να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή!

Ας αναλογιστούμε όλοι λοιπόν το ρόλο που έχει διαδραματίσει το ραδιόφωνο στη ζωή μας! Happy World Radio Day!